Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
czwartek, 23 lutego 2017

Pochodz±ca z Boliwii słodka przek±ska przypominaj±ca nasze polskie faworki.

Przygotowanie tych k±sków jest nieskomplikowane i szybkie.

Polecam na tłusty czwartek.Można zajadać się nimi posypanymi cukrem pudrem lub podane z sosem:karmelowym,czekoladowym lub po prostu z konfitur± w której będziemy maczać nasze k±ski.

tusty_czwartek_045

Składniki:

1 szkl m±ki pszennej

1 szczypta soli

60 ml mleka

1 czubata łyżka masła (roztopić)

1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia

1 łyżka cukru pudru

1 jajko

 

Wykonanie:

M±kę,sól,cukier i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.Następnie dodajemy jajko,mleko i roztopione masło.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 5-10 min żeby odpoczęło ciasto.
Po tym czasie na stolnicy lekko oprószonej m±k± rozwałkowujemy na grubo¶ć około 0,5 cm a następnie kroimy na pasy szeroko¶ci około 3-4 cm.
Paski ciasta kroimy pod k±tem tak aby powstały romby.
Tak przygotowane ciasteczka smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumieni±.
Gotowe układamy na ręcznik papierowy aby ods±czyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem,podawać z sosem karmelowym,czekoladowym lub z konfitur±.

 

tusty_czwartek_053

 

 

07:41, kozakowna , ciastka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 lutego 2017

Inna wersja faworków,chrustu.

W smaku i wygl±dzie ciasta bardzo przypominaj± faworki a piwa które dodajemy do ciasta nie wyczuwamy.

Polecam jako inn± wersję faworków na tłusty czwartek.

stycze_017_080

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 3 szkl m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki wódki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szkl jasnego piwa

 

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 

Wykonanie:

M±kę przesiewamy na stolnicę,dodajemy żółtka,spirytus i masło,delikatnie mieszamy a następnie dodajemy piwo i zarabiamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.

Jeżeli ciasto jest zbyt suche,twarde,dodajemy jeszcze trochę piwa.

Przygotowane ciasto bijemy wałkiem aż powstan± w nim pęcherzyki powietrza ( około 5-10 min)
Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 30 min

Po tym czasie na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowujemy je na jak najcieńsze,wykrawamy literatk± kółka i zbieramy je na ¶rodku tworz±c kokardkę.

Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron. Ods±czamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Oprószamy cukrem pudrem.

¶roda, 01 lutego 2017

Cóż tu dużo pisać...po prostu trzeba spróbować!!!

Jak dla mnie cisto naprawdę rewelacyjne i na pewno smakiem wynagrodzi Wam czas po¶więcony na przygotowanie go.


wita_2016_0081

 

Na biszkopt orzechowy:

Na Ser I :

Na Ser II :

Na masę orzechow±:

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy na sztywn± pianę,dodajemy cukier ,dokładnie ubijamy a następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C około 30 min.

Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.

Ser I :
Masło ucieramy z cukrem na puszysto następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy,dodajemy ser i dokładnie ucieramy aż składniki dobrze się poł±cz±.

Z białek ubijamy pianę na sztywno,dodajemy do sera i delikatnie mieszamy dodaj±c m±kę i proszek do pieczenia. Wylewamy gotowy ser na blaszkę i pieczemy 60 min w 180°C.

Ser II :
Przygotowujemy tak jak ser I dodaj±c razem z m±k± kakao. Pieczemy w 180°C prze 60 min.

Masa:
Orzechy drobno mielimy a następnie zalewamy gor±cym mlekiem. Masło ucieramy na puszysto z cukrem.Następnie dodajemy wystudzone ,zaparzone orzechy i dokładnie ucieramy. Przełożenie ciasta: biszkopt orzechowy- 1/3 masy orzechowej-ser II-kolejna czę¶ć masy orzechowej-biszkopt orzechowy-masa orzechowa - ser I

Cało¶ć można polać polew± czekoladow±.  
 
 
 
07:53, kozakowna , sernik
Link Komentarze (5) »
¶roda, 25 stycznia 2017

¦wietnie i niezwykle prezentuj±ce się ciasteczka które rewelacyjnie smakuj± z prażonymi jabłkami lub z marmolad±.

Ich przygotowanie wcale nie jest tak pracochłonne i trudne jak się wydaje a smak i prezencja doskonale wynagrodz±  po¶więcony im czas.

stycze_017_052

Składniki na ciasto :

  • 50 dkg m±ki pszennej
  • 20 dkg masła miękkiego
  • 12 dkg cukru pudru
  • 10 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na duszone jabłka :

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • marmolada

 

Wykonanie :

Masło ucieramy z cukrem,esencj± waniliow± na puszysto. Dodajemy jajka i mleko i chwilkę miksujemy.
Dosypujemy połowę m±ki i miksujemy aż wszystko się poł±czy.

Pozostał± m±kę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do m±ki masę powstał± z masła i zagniatamy wszystko.

Ciasto ma być delikatne,puszyste ale nie za rzadkie,jeżeli takie jest dodajemy trochę m±ki i zagniatamy.

Gotowe ciasto dzielimy na 7 czę¶ci i formujemy w kulki.

Przygotowanie jabłek :

Jabłka obieramy i ¶cieramy na tarce na grubych oczkach.

W rondelku roztapiamy masło ,dodajemy jabłka,cukier i sok z cytryny. Dusimy mieszaj±c regularnie aż powstanie do¶ć gęsty mus.

Odstawiamy do wystudzenia.

Na oprószonej m±k± stolnicy rozwałkowujemy po 1 kulce ciasta tworz±c kółko o grubo¶ci około 2-3 milimetrów.
Placuszek dzielimy na 6 trójk±tów i każdy nacinamy od zewnętrznych boków po 2 razy,nie docinaj±c do końca.
Na ¶rodek dajemy marmoladę lub duszone jabłka i zawijamy boki 5 od szerszej czę¶ci trójk±ta ) do ¶rodka ( najpierw 1 bok a póĽniej drugi)

Sposób nacięcia i zwijania widać na zdjęciu.
Układamy na blaszce i pieczemy w 180°C aż się zrumienia (około 15 min)

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

stycze_017_048

stycze_017_063

 

07:56, kozakowna
Link Komentarze (3) »
czwartek, 12 stycznia 2017

stycze_017_133

 

Składniki :

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 gar¶cie szpinaku ¶wieżego
  • 4-5 pomidorów suszonych
  • 2 łyżki serka ziołowego typu almette
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 z±bki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • białko do posmarowania
  • tarty parmezan do posypania

 

 

Wykonanie:

Piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy niepotrzebne błonki itp.

Obsypujemy przyprawami (sól,pieprz i przyprawa do kurczaka) Dokładnie mieszamy cało¶ć żeby każde mięsko było w przyprawach.

Szpinak dokładnie myjemy pod bież±c± wod±,osuszamy i odrywamy ogonki.

Na patelni rozgrzewamy masło i dajemy posiekany drobno czosnek,chwilk± dusimy.

Następnie dodajemy szpinaki posiekane drobno suszone pomidory.Na końcu dodajemy serek ziołowy i odrobinę soli,dokładnie mieszamy i dusimy około 3 min.

Ciasto francuskie rozkładamy i układamy na ¶rodku piersi z kurczaka na całej długo¶ci ,na nie nakładamy przygotowany szpinak.

Ciasto francuskie które zostało po bokach nacinamy w paski i zakładamy po paseczku na mięso,raz pasek z prawej strony ,raz pasek z lewej strony mięsa.

Cało¶ć smarujemy białkiem i posypujemy parmezanem ( można użyć innego dowolnego sera)
Pieczmy w 210 stopniach aż cało¶ć ładnie się zarumieni ( u mnie około 35 min)

Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z duszonym groszkiem z marchewk±.

07:52, kozakowna
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 66
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html