Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
poniedziałek, 03 lipca 2017

Delikatne,rozpływaj±ce się w ustach babeczki.

Idealna alternatywa ciasta na lato,możemy zrobić je z dowolnymi,sezonowymi owocami.

Idealne ja jeden kęs .

komunijne_majczerwiec_2017_136

Składniki: 

Na kruche ciasto:

Na krem:

do dekoracji:

 

Przygotowanie ciasta :

M±kę przesiewamy przez sitko razem z cukrem pudrem,dodajemy cukier waniliowy,masło.Wszystko dokładnie siekamy,dodajemy sól,żółtka i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy na grubo¶ć około 3 mm.

Wycinamy kółka ciut większe jak foremki na babeczki.

Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy ciastem,delikatnie dociskamy je palcami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Upieczone spody do babeczek studzimy na kratce.

Przygotowanie kremu :

w głębokiej misce mieszamy trzepaczk± rózgow± jajko,żółtka,m±kę ,cukier i cukier waniliowy.

Mleko zagotowujemy a następnie wlewamy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

Masę jajeczn± przelewamy do garnka i ci±gle mieszaj±c zagotowujemy.

Tak przygotowan± masę lekko studzimy a następnie dodajemy masło i dokładnie mieszamy aż powstanie gładki,jednolity krem.

Owoce płuczemy i osuszamy .

Wystudzone spody do babeczek napełniamy kremem ( najlepiej za pomoc± rękawa cukierniczego lub szprycy a następnie dekorujemy owocami.

22:24, kozakowna
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 czerwca 2017

torty_05_maj_095

Na farsz:

Ciasto na pierogi:

  • 2 szkl m±ki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • około 3/4 szkl wrz±cej wody ( zależy ile zabierze ciasto)

Na sos:

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz

 

 

Przygotowanie pierożków : 

Przygotowujemy farsz; masło roztapiamy na patelni,dodajemy szpinak,czosnek przeci¶nięty przez praskę i podsmażamy aż odparuje woda ze szpinaku.Dodajemy starty parmezan,ricottę,jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.

Farsz należy dobrze schłodzić żeby lepiej było lepić pierożki.

Przygotowujemy ciasto na pierogi:

M±kę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól i stopniowo wrz±c± wodę wymieszan± z olejem.

Zarabiamy ciasto.

Ciasto ma być elastycznie i nie za twarde.

Z gotowego ciasta odkrawamy kawałek (pozostałe owijamy foli± żeby nie wyschło) rozwałkowujemy,wykrawamy np.szklank± kr±żki i lepimy pierożki.

Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie (wrzucamy na gotuj±c± wodę i od momentu wypłynięcia pierożków gotujemy jeszcze około minuty)Wyjmujemy łyżk± cedzakow± i przelewamy zimn± wod±.

Przygotowanie sosu:

do garnka wlewamy zmiksowane pomidory z puszki,sok pomidorowy,koncentrat i wszystkie przyprawy.

Sos gotujemy około 10 min na wolnym ogniu.

Na głębszy talerz wlewamy sos,układamy pierożki i posypujemy koperkiem.

torty_05_maj_104

poniedziałek, 20 marca 2017

Delikatny deser pochodz±cy z Włoch.

Co jego przygotowania potrzebujemy zaledwie ¶mietankę i żelatynę oraz wanillię i dowolne,dostępne nam owoce.

Możemy podać j± z musem z owoców jak i z całymi ¶wieżymi owocami.

drodwka_z_serem_212

Składniki :

 

Wykonanie :

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i wyjmujemy nożem ziarenka. Rozcięt± wanilię i ziarenka umieszczamy za ¶mietank± i cukrem w garnku i gotujemy.

Żelatynę zalewamy odrobin± zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Gdy ¶mietanka się zagotuje dodajemy do niej żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpu¶ci. Tak przygotowan± ¶mietankę przelewamy do pucharków lub foremek i odstawiamy do lodówki.

Po całkowitym zastygnięciu się deseru dekorujemy go musem z owoców np.malin, truskawek lub ¶wieżymi owocami.

drodwka_z_serem_200

 

07:44, kozakowna
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 marca 2017

Miodowe ciasto z kremem  pochodz±ce z Czech.

W smaku i wygl±dzie bardzo przypomina nasze ciasto miodowo grysikowe zwane stefank±.

Ja aby nie było bardzo mdłe dodałam pod każd± warstwę masy powidło ¶liwkowe.

jabkowiec_z_bez_060

Składniki:

Na ciasto:

Na masę:

  • 1 budyń ¶mietankowy lub waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 25 dkg masła ( miękkiego)

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek powidła ¶liwkowego

 

Wykonanie :

Przygotowanie placków miodowych: W garnku rozpuszczamy masło,następnie dodajemy cukier i miód. Cały czas podgrzewami mieszaj±c co jaki¶ czas aż masa będzie gładka i jednolita.

Sodę mieszamy z octem. Dodajemy do masy z miodu i masła, masa zacznie zmieniać kolor i konsystencję. Cały czas mieszamy podgrzewaj±c masę aż zmieni kolor na br±zowo-pomarańczowy.

Garnek z mas± zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 min, mieszaj±c co jaki¶ czas masę.

Po tym czasie dodajemy po jajku do masy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy po trochę m±ki (dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy, gdy jest do¶ć gęste wykładamy na stolnicę, dodajemy resztę m±ki i zagniatamy ciasto).

Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych czę¶ci. Każd± układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy cieniutko.

Z papierem przekładamy każdy placuszek do blaszki do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 5-7 min aż placki się zrumieni±.

Upieczone placki odkładamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, przykrywamy foli± i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.

Na końcu dodajemy masę kajmakow± i dokładnie ucieramy. Przekładamy ciasto: placek miodowy-powidło-masa powtarzamy t± kolejno¶ć do wyczerpania się składników.

Wierzch ciasta smarujemy mas±, posypujemy siekanymi orzechami i polewamy roztopion± biał± czekolad±.

Zostawiamy na 2 godz a następnie wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 2 dniach.

jabkowiec_z_bez_050

poniedziałek, 06 marca 2017

Smak mojego dzieciństwa.

Delikatne,ma¶lane,kruche i rozpływaj±ce się w ustach.

Polecam do popołudniowej herbatki lub kawki.

tusty_czwartek_019

 

Skł±dniki :

  • 40 dkg m±ki pszennej
  • 20 dkg masła
  • 2 łyżki kwa¶nej ¶mietany
  • 3 żółtka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 dkg cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie : 

M±kę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 min.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek grubo¶ci około 3-4 milimetrów.

Foremk± wykrawamy ciastka a kieliszkiem dziurkę po ¶rodku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka smarujemy białkiem jajka i obficie posypujemy cukrem kryształem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 15 min (aż się zarumieni±)

Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.

07:42, kozakowna
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 68
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html