Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
niedziela, 05 marca 2017

stycze_017_145

 

 

Składnik na ser:

90 dkg twarogu (przemielonego)

200 ml kwa¶nej ¶mietany

200 ml ¶mietany 30%

100 ml mleka

3 jajka

25 dkg cukru

2 budynie waniliowe

 

Na mus:

350 ml ¶mietany kremówki

20 dkg czekolady gorzkiej

 

Na spód:

20 dkg suchych ciasteczek np.herbatników

8 dkg roztopionego masła

 

Wykonanie:

Przygotowanie spodu pod sernik: ciasteczka rozdrabniamy np.blenderem na miałko a następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowan± mieszankę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy dokładnie łyżk±. Wkładamy na 15 min do lodówki.

Przygotowanie sera: Do misy wkładamy ser, mleko i obydwie ¶mietany. Wszystko dokładnie miksujemy aż powstanie gładka masa.

Następnie dodajemy jajka, cukier i budyń w proszku i znów dokładnie miksujemy. Tak przygotowan± masę serow± wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 160 stopniach przez godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy sernik jest dobrze schłodzony wykładamy na niego mus czekoladowy.

Przygotowanie musu czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy w k±pieli wodnej. ¦mietanę ubijamy na sztywno (na wysokich obrotach miksera) Do ubitej ¶mietany dodajemy rozpuszczon± czekoladę ( wlewamy strużk± ci±gle miksuj±c ¶mietanę na niższych obrotach ).

Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzony sernik.

Posypujemy cało¶ć kakaem.

 

 stycze_017_148

 

 

21:39, kozakowna
Link Dodaj komentarz »
pi±tek, 24 lutego 2017

tusty_czwartek_003

Składniki:

 

Wykonanie:

M±kę przesiewamy na stolnicę,dodajemy masło i dokładnie siekamy z m±k±. Dodajemy ¶mietanę i zagniatamy dokładnie ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto owijamy foli± spożywcz± i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 czę¶ci i każd± z nich formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek.

Dzielimy go na 8 czę¶ci tak by powstały trójk±ty (kroimy tak jak pizzę) Na każdy trójk±t nakładamy marmoladę ( na szersz± czę¶ć) i zwijamy formuj±c rogalik.

Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200°C i pieczemy do czasu aż lekko się zrumieni±.

Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

tusty_czwartek_010

07:53, kozakowna , ciastka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 lutego 2017

Pochodz±ca z Boliwii słodka przek±ska przypominaj±ca nasze polskie faworki.

Przygotowanie tych k±sków jest nieskomplikowane i szybkie.

Polecam na tłusty czwartek.Można zajadać się nimi posypanymi cukrem pudrem lub podane z sosem:karmelowym,czekoladowym lub po prostu z konfitur± w której będziemy maczać nasze k±ski.

tusty_czwartek_045

Składniki:

1 szkl m±ki pszennej

1 szczypta soli

60 ml mleka

1 czubata łyżka masła (roztopić)

1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia

1 łyżka cukru pudru

1 jajko

 

Wykonanie:

M±kę,sól,cukier i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.Następnie dodajemy jajko,mleko i roztopione masło.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 5-10 min żeby odpoczęło ciasto.
Po tym czasie na stolnicy lekko oprószonej m±k± rozwałkowujemy na grubo¶ć około 0,5 cm a następnie kroimy na pasy szeroko¶ci około 3-4 cm.
Paski ciasta kroimy pod k±tem tak aby powstały romby.
Tak przygotowane ciasteczka smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumieni±.
Gotowe układamy na ręcznik papierowy aby ods±czyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem,podawać z sosem karmelowym,czekoladowym lub z konfitur±.

 

tusty_czwartek_053

 

 

07:41, kozakowna , ciastka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 lutego 2017

Inna wersja faworków,chrustu.

W smaku i wygl±dzie ciasta bardzo przypominaj± faworki a piwa które dodajemy do ciasta nie wyczuwamy.

Polecam jako inn± wersję faworków na tłusty czwartek.

stycze_017_080

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 3 szkl m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki wódki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szkl jasnego piwa

 

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 

Wykonanie:

M±kę przesiewamy na stolnicę,dodajemy żółtka,spirytus i masło,delikatnie mieszamy a następnie dodajemy piwo i zarabiamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.

Jeżeli ciasto jest zbyt suche,twarde,dodajemy jeszcze trochę piwa.

Przygotowane ciasto bijemy wałkiem aż powstan± w nim pęcherzyki powietrza ( około 5-10 min)
Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 30 min

Po tym czasie na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowujemy je na jak najcieńsze,wykrawamy literatk± kółka i zbieramy je na ¶rodku tworz±c kokardkę.

Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron. Ods±czamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Oprószamy cukrem pudrem.

¶roda, 01 lutego 2017

Cóż tu dużo pisać...po prostu trzeba spróbować!!!

Jak dla mnie cisto naprawdę rewelacyjne i na pewno smakiem wynagrodzi Wam czas po¶więcony na przygotowanie go.


wita_2016_0081

 

Na biszkopt orzechowy:

Na Ser I :

Na Ser II :

Na masę orzechow±:

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy na sztywn± pianę,dodajemy cukier ,dokładnie ubijamy a następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C około 30 min.

Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.

Ser I :
Masło ucieramy z cukrem na puszysto następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy,dodajemy ser i dokładnie ucieramy aż składniki dobrze się poł±cz±.

Z białek ubijamy pianę na sztywno,dodajemy do sera i delikatnie mieszamy dodaj±c m±kę i proszek do pieczenia. Wylewamy gotowy ser na blaszkę i pieczemy 60 min w 180°C.

Ser II :
Przygotowujemy tak jak ser I dodaj±c razem z m±k± kakao. Pieczemy w 180°C prze 60 min.

Masa:
Orzechy drobno mielimy a następnie zalewamy gor±cym mlekiem. Masło ucieramy na puszysto z cukrem.Następnie dodajemy wystudzone ,zaparzone orzechy i dokładnie ucieramy. Przełożenie ciasta: biszkopt orzechowy- 1/3 masy orzechowej-ser II-kolejna czę¶ć masy orzechowej-biszkopt orzechowy-masa orzechowa - ser I

Cało¶ć można polać polew± czekoladow±.  
 
 
 
07:53, kozakowna , sernik
Link Komentarze (5) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 68
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html