Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
poniedziałek, 09 stycznia 2017

Przepis pochodz±cy z bardzo starego zeszytu z przepisami mojej mamy.

I wiecie co?To jest najlepszy przepis na ciasto jak i krem do rurek jaki miałam.

Próbowałam już wielu ale ten jest niezawodny!!!

swita_2016_030

Składniki na ciasto:

 

 

Składniki na krem :

    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 3 szkl mleka
    • 1,5 łyżki ,±ki ziemniaczanej
    • 2 łyżki m±ki pszennej
    • 1 cukier waniliowy
    • 3/4 szkl cukru
    • 2 łyżeczki wódki
    • 1 kostka masła

 

Wykonanie:

M±kę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i margarynę i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i żółtka, zagniatamy ciasto, jeżeli jest zbyt suche dodajemy ¶mietany. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na noc.


Po tym czasie rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy w paski szeroko¶ci około 1,5-2 cm.


Paseczki ciasta owijamy wokół natłuszczonych metalowych rurek-foremek tak aby ciasto zachodziło na siebie.
Przygotowane ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 180°C aż się zrumieni±.
Jeszcze letnie rurki delikatnie zdejmujemy z foremek.


Przygotowujemy krem:


Jajka i żółtka ucieramy do biało¶ci z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy obydwie m±ki i 1 szkl. mleka. Wszystko dokładnie ucieramy aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotuj±cego się mleka dodajemy masę jajeczn±. Gotujemy aż zgęstnieje + jeszcze 2-3 min. cały czas mieszaj±c. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.


Masło ucieramy na puszysto a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i ucieramy. Czynno¶ć powtarzamy do wykorzystania całego budyniu.


Gotowy krem przekładamy do szprycy i nabijamy nim wystudzone rurki.

 

swita_2016_021

 

07:36, kozakowna , ciastka
Link Komentarze (1) »
pi±tek, 06 stycznia 2017

Delikatna i rozgrzewaj±ca zupa krem z pomidorów.

Idealna na chłodne zimowe dni i nie tylko.

aparat_grudzie_012

Składniki :

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 z±bki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr rosołu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 3-4 listki bazylii
  • 3 gał±zki tymianku
  • sól i pieprz
  • 4 kromki chleba tostowego
  • ser żółty w plasterkach
  • siekana natka pietruszki

 

Wykonanie :

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy na drobno i dusimy na oleju, zdejmujemy z ognia. Pomidory z puszki umieszczamy w blenderze razem z cebul± i czosnkiem dokładnie miksujemy.

Masło rozgrzewamy i dodajemy do niego zmiksowane pomidory, tymianek, bazylię i rosół. Doprawiamy sol± i pieprzem. Gotujemy wszystko razem około 10 min.

Na pieczywo tostowe nakładamy ser, przykrywamy 2 kromk± pieczywa. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C aż chleb się zrumieni.

Tosty kroimy w kwadraciki.

Na talerz wlewamy zupę, posypujemy grzankami i siekan± natk± pietruszki lub szczypiorkiem. Możemy posypać również pokrojonym serem.

aparat_grudzie_001

czwartek, 05 stycznia 2017

wita_2016_034

Składniki:

  • 40 dkg małych pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 4 jajka
  • 1 nieduży por
  • 1 gar¶ć tartego sera żółtego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz

 

Wykonanie ;

Pieczarki płuczemy pod bież±c± wod±, osuszamy, kroimy na ćwiartki i obsmażamy na niewielkiej ilo¶ci oleju.

Następnie osuszamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do przestudzenia.

Jajka gotujemy a następnie obieramy i kroimy w kostkę,ogórki i pora również kroimy drobno.

Pora przelewamy wrz±tkiem i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy kukurydzę i starty ser żółty.

Dodajemy majonez, odrobinę musztardy, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. 

 

wita_2016_042

pi±tek, 30 grudnia 2016

wita_2016_067

Składniki :

 

Wykonanie :

¦ledzie wkładamy do miski i zalewamy wod±.Po dwóch godzinach zmieniamy wodę i znów odstawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy,z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy paprykę i cebulę,dusimy około 5 min. mieszaj±c regularnie żeby nic się nie przypaliło.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i dusimy wszystko jeszcze około 5 min. Gotowy sos odstawiamy do schłodzenia. ¦ledzie wyjmujemy z wody,osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem.

Kroimy np.w duż± kostkę i układamy warstwami na przemian z sosem np.w salaterce.

Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 dni do "przegryzienia" się składników.  

czwartek, 29 grudnia 2016

Lekki i delikatny torcik który zachwyci nie tylko smakoszy kokosu.

wita_2016_005

Składniki na biszkopt :

 

 

Składniki na krem:

 

  • 300 ml ¶mietany kremówki
  • 250 ml ¶mietanki kokosowej
  • 20 dkg białej czekolady
  • 35 dkg serka mascarpone
  • 15 dkg wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

płatki migdałów lub kokosy do dekoracji

 

Wykonanie:

Przygotowujemy biszkopt: Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy ze szczypt± soli na sztywn± pianę,dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż piana będzie l¶ni±ca a cukier się rozpu¶ci.

Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aż dobrze się poł±cz±. Następnie dodajemy przesiane m±ki i dokładnie mieszamy za pomoc± drewnianej łyżki.

Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach do efektu suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy go na 3 blaty.

Wykonanie kremu kokosowego: Wieczór przed przygotowaniem ciasta w garnku zagrzewamy ¶mietanę kremówkę,¶mietankę kokosow±. Doprowadzamy ¶mietany do wrzenia, zdejmujemy z ognia a następnie dodajemy połaman± czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpu¶ci.

Tak przygotowan± ¶mietanę odstawiamy do schłodzenia. Następnego dnia do sosu ¶mietanowego dodajemy serek mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.

Dodajemy kokosy i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotowym kremem przekładamy blaty biszkoptu/ biszkopt-krem-biszkopt-krem-biszkopt Wierzch i boki torciku obsmarowujemy pozostałym kremem kokosowym.

Boki i wierzch możemy obsypać kokosem lub płatkami migdałowymi.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 66
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html