Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
pi±tek, 30 grudnia 2016

wita_2016_067

Składniki :

 

Wykonanie :

¦ledzie wkładamy do miski i zalewamy wod±.Po dwóch godzinach zmieniamy wodę i znów odstawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy,z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy paprykę i cebulę,dusimy około 5 min. mieszaj±c regularnie żeby nic się nie przypaliło.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i dusimy wszystko jeszcze około 5 min. Gotowy sos odstawiamy do schłodzenia. ¦ledzie wyjmujemy z wody,osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem.

Kroimy np.w duż± kostkę i układamy warstwami na przemian z sosem np.w salaterce.

Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 dni do "przegryzienia" się składników.  

czwartek, 29 grudnia 2016

Lekki i delikatny torcik który zachwyci nie tylko smakoszy kokosu.

wita_2016_005

Składniki na biszkopt :

 

 

Składniki na krem:

 

  • 300 ml ¶mietany kremówki
  • 250 ml ¶mietanki kokosowej
  • 20 dkg białej czekolady
  • 35 dkg serka mascarpone
  • 15 dkg wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

płatki migdałów lub kokosy do dekoracji

 

Wykonanie:

Przygotowujemy biszkopt: Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy ze szczypt± soli na sztywn± pianę,dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż piana będzie l¶ni±ca a cukier się rozpu¶ci.

Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aż dobrze się poł±cz±. Następnie dodajemy przesiane m±ki i dokładnie mieszamy za pomoc± drewnianej łyżki.

Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach do efektu suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy go na 3 blaty.

Wykonanie kremu kokosowego: Wieczór przed przygotowaniem ciasta w garnku zagrzewamy ¶mietanę kremówkę,¶mietankę kokosow±. Doprowadzamy ¶mietany do wrzenia, zdejmujemy z ognia a następnie dodajemy połaman± czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpu¶ci.

Tak przygotowan± ¶mietanę odstawiamy do schłodzenia. Następnego dnia do sosu ¶mietanowego dodajemy serek mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.

Dodajemy kokosy i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotowym kremem przekładamy blaty biszkoptu/ biszkopt-krem-biszkopt-krem-biszkopt Wierzch i boki torciku obsmarowujemy pozostałym kremem kokosowym.

Boki i wierzch możemy obsypać kokosem lub płatkami migdałowymi.

¶roda, 30 listopada 2016

padziernik_Pary_042

 

Składniki :

Na krem:

3 Szkl.mleka

2 opakowania budyniu

2 łyżki cukru

1 opakowanie żółtej galaretki

1 kostka masła/

 

Na biszkopt:

4 jajka

1/2 szkl cukru

1/2 szkl m±ki pszennej

1/4 szkl.m±ki ziemniaczanej

 

Krem ¶mietanowy:y

600 ml ¶mietany kremówki

2 łyżki żelatyny

4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

2 duże paczki herbatników

2 łyżki kakao  

 

Wykonanie:

Najpierw pieczemy biszkopt:żółtka jaj oddzielamy od białek;Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier i dokładnie ubijamy,dodajemy po 1 żółtku ubijajac,dosypujemy przesiane m±ki i dokładnie mieszamy łyżk± drewnian±.Wylewamy na natłuszczon± formę,wyrównujemy i pieczemy w 170°C do efektu suchego patyczka.

Gotowy biszkopt odstawiamy do wystygnięcia  a następnie przekrawamy w poprzek na 2.

Przygotowujemy masę budyniow±: budyń mieszamy z połow± mleka i cukrem,pozostałe mleko gotujemy i wlewamy na nie przygotowany budyń.Gotujemy 2 min. regularnie mieszaj±c.

Po zdjęciu z ognia dodajemy such± galaretkę i dokładnie mieszamy.

Masło dokładnie ucieramy na puszysto  i dodajemy po odrobinie wystudzonego budyniu ci±gle ucieraj±c.

¦mietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem.Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrz±tku i miksujemy z kremówk±.

Przekładamy ciasto:

Na dnie blaszki układamy 1 blat biszkoptu,smarujemy połow± masy budyniowej,układamy biszkopty,na nie układamy 1/3 bitej ¶mietany,herbatniki,masę budyniow±,herbatniki,1/3 kremówki ,biszkopt i znów kremówka.

Cało¶ć posypujemy kakaem.

Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.

padziernik_Pary_057

P.S. Przepis znalazłam na blogu: Domowa cukierenka.

 

 

 

 

czwartek, 24 listopada 2016

Uwielbiam ciasto drożdżowe jak i francuskie a jego poł±czenie też jest super.

A rogaliki z takiego ciasta z dodatkiem marmolady to już jak dla mnie rewelacja.

burittos_075

Składniki:

 

Wykonanie:

Do dużej miski przesiewamy m±kę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże.


Wszystko dokładnie wyrabiamy około 10 min. i odstawiamy pod przykryciem ( przykrywamy ¶ciereczk±) do wyro¶nięcia.

Po wyro¶nięciu ciasto rozwałkowujemy na prostok±t i smarujemy roztopionym masłem. Ciasto składamy na 3 jak ciasto francuskie. Znów wałkujemy w prostok±t i smarujemy masłem, znów składamy. Czynno¶ć powtarzamy jeszcze raz.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i kroimy w trójk±ty. Na szerszej czę¶ci trójk±ta układamy marmoladę lub dowolne inne nadzienie i zwijamy formuj±c rogal. Przygotowane rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia.

Pieczemy w 200°C około 15 min (aż się zezłoc± ).

burittos_104

 

wtorek, 15 listopada 2016

Często pracuj±c wracamy po całym dniu do domu i zastanawiamy się co przygotujemy szybkiego a fajnego na kolację.

Nie wiem jak Wy  ale ja mam tak coraz czę¶ciej :)

I tu pojawia się wła¶nie moja propozycja.

Składniki naprawdę dostępne dla każdego a jeżeli jakiego¶ nie mamy możemy go pomin±ć lub zast±pić innym według uznania.

W smaku naprawdę bardzo przypomina prawdziw± pizzę.

 

listopad_2016_042

Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl sosu pomidorowego do pizzy
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki
  • 3 łyżki sera parmezan
  • 1 duża gar¶ć sera żółtego
  • 1 duża kulka sera mozzarella
  • 10 dkg szynki
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do pizzy

 

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obieramy. Paprykę pozbywamy gniazda nasiennego i kroimy w paseczki.
Ziemniaki i cebulę kroimy w plastry.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy plasterki ziemniaków,jeden obok drugiego,solimy,posypujemy serem żółtym i parmezanem i znów układamy warstwę

ziemniaków,solimy,pieprzymy i posypujemy przypraw± do pizzy.

Dusimy pod przykryciem około 15 min.

Na tak przygotowane i uduszone ziemniaki dajemy obficie sos pomidorowy,rozsmarowujemy dokładnie po cało¶ci.

Posypujemy pokrojon± szynk±.

Układamy pokrojon± cebulę i paprykę tak aby na ¶rodku zostało wolne miejsce.

Układamy mozzarellę pokrojon± w plasterki a na ¶rodek wybijamy jajka.

Posypujemy cało¶ć przyprawami.

Przykrywamy i na ¶rednim ogniu dusimy aż jajko się zetnie.

 

Po przygotowaniu pizzy zsuwamy ja delikatnie z patelni na talerz.

Cało¶ć posypujemy posiekanym szczypiorkiem i układamy plastry szynki parmeńskiej.

Podajemy z ketchupem lub sosem pomidorowym.

 

listopad_2016_046

 

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html