Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
poniedziałek, 14 listopada 2016

   Delikatne,mięciutkie a zarazem wilgotne  z dodatkiem soczystych owoców....

ZapowiedĽ wspaniałego ciasta... i tak jest!

A do tego przygotowuje się go  expresowo.

Ja przygotowałam go jeszcze w sezonie moreli ale można je zast±pić innymi owocami sezonowymi.

Bretania_2016Polska_itp_724

 

Składniki: 

  • 15 dkg cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl m±ki pszennej
  • 1 szkl kaszy mannej
  • 1 szkl ¶mietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier do polania (nie koniecznie)
  • płatki migdałów (nie koniecznie)

 

Wykonanie:

M±kę, kaszę mann± i proszek mieszamy a następnie przesiewamy.


Jajka z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy do biało¶ci. Dodajemy olej, a następnie pozostałe składniki na przemian ze ¶mietan±. Mieszamy wszystko do czasu poł±czenia się składników.


Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia.


Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30-40 min (do efektu suchego patyczka).


Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy migdałami.

 

Bretania_2016Polska_itp_732

Ambition z dbało¶ci±

 

 #Ambition181

 

00:54, kozakowna , ciasta
Link Komentarze (3) »
sobota, 12 listopada 2016

Zapewne wielu z was zna to uczucie gdy mamy niespodziewanych go¶ci a w lodówce pustki....

Dzisiejsza propozycja idealnie nadaje się wła¶nie na tak± okazję jak i na inne np.gdy mamy ochotę na co¶ smacznego,syc±cego i szybkiego lub jako danie dla naszych pociech niejadków...

torty_i_ciacha_055

 

Składniki:

  • 5 kromek pieczywa tostowego
  • 5 parówek
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 1/2 szkl. sosu pomidorowego jak do pizzy
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Każd± kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy na cieńsze kromki. Każd± kromkę smarujemy dobrze sosem pomidorowym.


Mozzarellę kroimy na plasterki i na każdej kromce układamy po kilka plasterków sera. Na 1 brzegu tak przygotowanych kromek układamy parówkę.

Tak przygotowany chlebek zwijamy dobrze w rulon.


Owijamy każdy rulonik dokładnie foli± spożywcz± i odkładamy do schłodzenia na 10-15 min.

Schłodzone roladki wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii.


Jajko ubijamy z odrobin± soli i pieprzu.


Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Podajemy na gor±co.

 

torty_i_ciacha_057

 

 

poniedziałek, 07 listopada 2016

padziernik_Pary_146

Składniki:

5 piersi z kurczaka

3-4 gar¶cie szpinaku 

2-3 z±bki czosnku

1 kulka sera mozzarella

1 jajko

1 łyżka masła

1 słoiczek sosu pomidorowego

ser parmezan

bułka tarta

przyprawa do drobiu

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem,nacinamy je nożem robi±c tzw.kieszonki.

Poruszamy dokładnie przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy obrany i posiekany drobno czosnek i chwilkę podsmażamy go.Następnie dodajemy umyty i osuszony szpinak.

Dusimy wszystko razem chwilkę mieszaj±c co jaki¶ czas.

Tak przygotowanym szpinakiem i pokrojon± mozzarell± nadziewamy kieszonki w kurczaku.

Wykałaczkami spinamy kieszonki tak żeby nie wychodził farsz.

Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Naczynie żaroodporne smarujemy obficie sosem pomidorowym,układamy kotlety,smarujemy je pozostałym sosem pomidorowym,posypujemy parmezanem i zapiekamy w 200°C około 20 min.

Kat przygotowane kotlety podajemy z ziemniaczkami i sałat±.

Smacznego :)

 

padziernik_Pary_1451

 

 

¶roda, 06 lipca 2016

Chlebek przypominaj±cy ten z mojego dzieciństwa pieczony przez nasze babcie w piecu chlebowym...

Tak wiem,wiem że nigdy nie będzie identycznie taki po upieczeniu w klasycznym piekarniku ale uwierzcie ten chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu i przepyszny a do tego nie zsycha się tak szybko jak inne.

chleb_z_garnka_003

 

Składniki:  

35 dkg m±ki pszennej

20 dkg m±ki żytniej

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1,5 szkl.letniej wody

1 łyżeczka cukru

3 dkg ¶wieżych drożdży

 

Dodatkowo:

Garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z przykrywk±

mleko do posmarowania chleba

mak do posypania

 

Wykonanie:

Do większego kubka kruszymy drożdże,zasypujemy cukrem,dodajemy 1 łyżkę m±ki pszennej i 0,5 szkl. letniej wody.Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyro¶nięcia drożdży ( koło 10 min.)

Do dużej miski wsypujemy przesiane m±ki,sól,oliwę,resztę wody,rozczyn i wszystko dokładnie mieszamy ( duż± łyżk± lub ręk± )

Gdy ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze troszkę wody i dobrze mieszamy.

Miskę z ciastem owijamy szczelnie foli± spożywcz± i odstawiamy na noc do lodówki.

Rano przekładamy wyro¶nięte ciasto na stolnicę dobrze oprószon± m±k±.zagniatamy chwilkę ciasto a następnie formujemy z niego kulę.

Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy do kolejnego podro¶nięcia na około 30 min. 

Ja ciasto przed odstawieniem do podro¶nięcia umie¶ciłam na papierze do pieczenia,póĽniej jest łatwiej przełożyć je do garnka.

Do zimnego piekarnika wstawiamy garnek lub naczynie żaroodporne i nagrzewany piekarnik do 220 stopni.Gor±cy garnek wyjmujemy i wkładamy do niego wyro¶nięty chlebek.

Smarujemy go dobrze mlekiem i posypujemy makiem.

Przykrywamy garnek,zmniejszymy temp. do 200 stopni i pieczemy przykryty chlebek przez 30 min.

Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy chlebek jeszcze 20 min.

Po upieczeniu chlebek oddaje głuchy odgłos po postukaniu w niego.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

chleb_z_garnka_013

 

 

czwartek, 30 czerwca 2016

Dzieci uwielbiaj± ciasto brownie więc dlaczego nie pobawić się nim odrobinę i jeszcze nie uprzyjemnić im konsumpcji tego ciasta.

Odrobina fantazji plus czekolada i proszę.

Ciasteczka przygotowałam na poczęstunek dla dzieci z okazji zakończenia roku szkolnego.

Niestety nie miałam patyczków do lodów więc użyłam wykałaczek.

Powiem nieskromnie i  szczerze że zniknęły praktycznie natychmiast !!!

ciasto_na_zakoczenie_roku_031

 

Składniki:

20 dkg czekolady gorzkiej

25 dkg masła

25 dkg br±zowego cukru

4 lekko ubite jajka

8,5 dkg m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

czekolada gorzka

czekolada biała

 

 

Wykonanie:

Formę o wymiarach 23 x 23 wykładamy papierem do pieczenia.

czekoladę roztapiamy w k±pieli wodnej i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Masło z cukrem ucieramy na puszysto i dodajemy jajka i roztopion± czekoladę.

Przesian± m±kę i proszek do pieczenia dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Wylewamy ciasto na blaszkę,wyrównujemy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 min ( ciasto ma być sprężyste w dotyku)

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.

Dobrze schłodzone ciasto kroimy w prostok±ty a następnie nasuwamy każdy kawałek na patyczek do lodów i zdobimy dowolnie roztopion± czekolad± ( możemy całe zanurzać w czekoladzie,lub tylko lekko polewać)

 

ciasto_na_zakoczenie_roku_037

 

 

 

22:37, kozakowna , ciastka
Link Komentarze (1) »
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html