Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
poniedziałek, 19 listopada 2012
Dostałam niedawno ogromn± dynię i nie wiedziałam co z ni± zrobić żeby użyć cał± i nic się nie zmarnowało i tak powstały suszone pestki dyni,lampion-duch,frytki z dyni i przecier z dyni który dodajemy do wypieków dyniowych po który możemy sięgn±ć o dowolnej porze roku ponieważ jest w słoiku;) Zapach wydobywaj±cy się z piekarnika podczas przygotowywania tej dyni jest niesamowity.
czwartek, 15 listopada 2012

Chce serdecznie podziekowac mojemu kochanemu rodzenstwu ktore wierzy we mnie i wspiera w realizacji marzen.Jestescie najwspanialszym rodzenstwem;)

 

¶roda, 14 listopada 2012
Przepis ten pochodzi z internetu i mimo ze rozni sie od klasycznego sernika to uwiodl mnie i moja rodzine .Serdecznie polecam,jest pyszny. Proporcje na forme o srednicy 23cm.
¶roda, 07 listopada 2012

Składniki:

25 dkg m±ki pszennej

25 dkg masła

25 dkg sera białego

3-4 jabłka

szczypta cynamonu

czubata łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Jabłka obrać,wydr±żyć nasionka i pokroić w kostkę,wymieszać z cynamonem.

Z m±ki,sera i masła wyrobić ciasto .Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubo¶ć około 1/2cm,wykrawać kółka np.szklank±,na ¶rodek dajemy łyżeczkę jabłek z cynamonem,składamy na pół i zalepiamy dobrze brzegi.Przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,wkładamy do nagrzanego piecyka do 200°C i pieczemy aż ciastka się zarumieni±.

Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

 

 

niedziela, 04 listopada 2012

Przepis  na 6 tartelettek o ¶rednicy 10cm.

 

Ciasto:

10dkg masła

25dkg m±ki pszennej

1 łyżka cukru

 

Nadzienie:

2jajka

150ml słodkiej ¶mietanki

15dkg nutelli

15dkg mielonych migdałów

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużej miski i wyrobić ciasto,owin±ć w folię spożywcz± i odstawić do lodówki na 30min.

Następnie nagrzać piekarnik do 180°C.

Gruszki obrać,wydr±żyć gniazda nasienne,następnie ponacinać je w plastry nie docinaj±c do końca ,tak aby gruszka utrzymała kształt,nie rozpadła się.

Ciasto wyjać z lodówki,rozwałkować na grubo¶ć okolo 1/2cm(podsypać m±k± przed wałkowaniem aby nie przywarło do stolnicy).

Rozwałkowanym ciastem wyłożyć foremki,nakłuć ciasto widelcem.

W misce ubić jaja,następnie dodać smietankę,mielone migdały,nutellę i wszystko razem dobrze ubić.

Tak przygotowanym nadzieniem napełnić przygotowane foremi z ciastem .Nadzienie wlać do 3/4wysoko¶ci foremek,na ¶rodek dajemy wcze¶niej przygotowane gruszki.

Piec około 25min.

                                                                                Najlepiej smakuj± jeszcze ciepłe.

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html