Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
sobota, 23 kwietnia 2016

Super szybki i pyszny jabłkowiec który nie wymaga pieczenia który podpatrzyłam u " Domowej cukierenki" zmieniłam tylko kilka drobnych szczegółów.

Przepis naprawdę warty polecenia.

wielkanoc_2016_879

Składniki:

1,5 dużej paczki herbatników

1 kg jabłek

1 galaretka cytrynowa

0,5 łyżeczki cynamonu

3 łyżki cukru

10 dkg czekolady 

2 łyżki mleka

 

Masa :

300 ml ¶mietany kremówki

50 dkg serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki żelatyny

2 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Jabłka obieramy,kroimy i wrzucamy do garnka razem z cynamonem,cukrem i 1/4 szkl. wody.

Dusimy pod przykryciem regularnie mieszaj±c.

Gdy jabłka rozpadn± się zdejmujemy z ognia ,dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do wystudzenia.

Formę wykładamy papierem do pieczenia,układamy herbatniki jeden obok drugiego,wylewamy na nie wystudzon± masę jabłkowy,układamy kolejn± warstwę herbatników.Odstawiamy do schłodzenia.

Przygotowujemy żelatynę nas±czaj±c j± odrobin± zimnej wody a następnie rozpuszczaj±c w niedużej ilo¶ci gor±cej wody.

Przygotowujemy krem:

¶mietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier,ubijamy jeszcze chwilę i dodajemy mascarpone,sok z cytryny i dokładnie ł±czymy ze sob±.

Na końcu dodajemy przestudzon± żelatynę i dokładnie ubijamy razem.

Gotowy krem wykładamy na ciasto,wyrównujemy i układamy warstwę herbatników.

Czekoladę rozpuszczamy w k±pieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polewamy ni± ciasto.

Cało¶ć chłodzimy minimum 3 godz. w lodówce.

wielkanoc_2016_881

 

 

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Gdy natknęłam się na nie kiedy¶ w jakiej¶ gazecie wiedziałam że muszę je wypróbować i wiecie co nie myliłam się s± pyszne!!!

5_urodziny_Filipka_047

Składniki:

2 duże czerwone papryki

125 g serka koziego ( do smarowania)

1 bakłażan

6 pomidorów suszonych

gar¶ć ¶wieżej bazylii

gar¶ć mieszanki sałat

sól i pieprz

sos winegret

 

Wykonanie:

Paprykę kroimy na 3 czę¶ci,grillujemy i obieramy ze skórki.

Bakłażana kroimy w plastry,solimy i odstawiamy do czasu aż pojawi± się kropelki rosy na nim.

Następnie płuczemy bakłażan,wycieramy do sucha i grillujemy z 2 stron.

na plasterek papryki kładziemy grillowanego bakłażana,smarujemy serkiem,oprószamy sol± i pieprzem.

na jednym końcu układamy suszonego pomidora i 2 listki bazylii.

Zwijamy w rulonik.

Podajemy na sałacie ,polane sosem winegret.

Smacznego.

 

 

 

 

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

wielkanoc_2016_826

Składniki:

3 sztuki ¶redniej cukinii

2 marchewki 

1,5 szkl kaszy mannej

2 z±bki czosnku

3 ¶rednie cebule

0,5 szkl oleju

1 łyżka tymianku

1 łyżka ziół prowansalskich

sól i pieprz

3 jajka

 

Wykonanie:

Marchewkę obieramy,cukinię myjemy a następnie ¶cieramy je na tarce o dużych oczkach.

Cukinię dobrze solimy i odstawiamy żeby pu¶ciła sok.

Ods±czamy sok z cukinii.

Cebulę obieramy i dusimy na oleju z przeci¶niętym przez praskę czosnkiem.

Do cukinii dodajemy przestudzon± cebulę,żółtka jaj,kaszę mann±,zioła,pieprz,olej i marchewkę.

Wszystko mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z cukinii.

Delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki ( "keksówki ") wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.

Smacznego :)

wielkanoc_2016_820

P.S.Przepis podpatrzony na  " Sto kolorów kuchni "  :)

 

14:15, kozakowna
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 01 marca 2016

tort_Andrzeja_013

Składniki na ciasto:

2 szkl m±ki pszennej

1 szczypta soli

2 łyżki oleju

3/4 szkl mleka

1/4 szkl gor±cej wody

 

Składniki na farsz:

1 kg łopatki wołowej

2 marchewki

1 duża cebula

1 ziemniak

1-2 łyżki smalcu

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz: mięso dokładnie myjemy ,wkładamy do rondla ,zalewamy wod± i gotujemy z marchewk±,ziemniakiem i przyprawami  do miękko¶ci.

Po ugotowaniu mięso odstawiamy do wystudzenia a następnie razem z marchewk± i ziemniakiem mielimy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.

Dodajemy do mięsa,doprawiamy sol± i pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.

 

Przygotowujemy ciasto na pierogi:

M±kę wysypujemy na stolnicę,dodajemy sól i olej a następnie dodajemy po trochę wody wymieszanej z mlekiem i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto ma być elastyczne,nie klej±ce się i nie posiadaj±ce grudek.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklank± kółka.

Na ¶rodek każdego kółka dajemy kulkę z farszu mięsnego,składamy placuszek na pół i zaklejamy pierożki.

Gotowe pierogi układamy na deseczce dobrze podsypanej m±k± a gdy uzbiera nam się spora ilo¶ć pierożków wrzucamy je na osolon±,gotuj±c± się wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Pierożki podczas gotowania delikatnie mieszamy co jaki¶ czas.

Po wypłynięciu pierożków na wierzch gotujemy je jeszcze około 2 min a następnie wyjmujemy.

Polewamy podsmażon± cebulk±.

Ja przed podaniem podsmażyłam pierożki.

 

tort_Andrzeja_0112

 

 

¶roda, 24 lutego 2016

Moje domowe skrzaty zjadaj±ce słodycze uwielbiaj± wszystko co jest z dżemem więc żeby dogodzić skrzatom upiekłam takie oto ciasteczka :)

Polecam bo s± przepyszne i fajnie się prezentuj±.

Przepisik podpatrzyłam na jednym z moich ulubionych blogów : "Sto kolorów kuchni"  dostosowałam tylko przepis do moich dostępnych składników :)

ciasteczka_stycze_064

Składniki :

12,5 dkg masła

20 dkg m±ki pszennej

3 dkg m±ki ziemniaczanej

1 jajko

szczypta soli

1 cukier waniliowy

6 dkg cukru pudru

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

dżem ( u mnie truskawkowy)

 

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy jajko i dobrze ucieramy.

Dosypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Z ciasta formujemy kulę i rozwałkowujemy j± na grubo¶ć około 2-3 mm.

Wycinamy kółka a w połowie z nich okienka mniejsz± foremk±.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do czasu aż się zrumieni±.

Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.

Po wystudzeniu całe ciasteczka smarujemy dżemem i przykrywamy ciasteczkami z okienkiem.

Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

 

ciasteczka_stycze_044

 

 

 

22:58, kozakowna , ciastka
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html