Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
wtorek, 14 czerwca 2016

Od jakiegoś czasu jednym z ciast dominujących na blogach jest ciasto  "śnieżny puch"

Bazując się właśnie na nim ale z powodu braku niektórych składników powstało właśnie takie oto ciasto dostosowane do owoców które teraz królują czyli truskawek i składników mi dostępnych.

Ciasto bardzo delikatne i lekkie.

czerwiec_2016_047

 

Składniki:

Na spód:

20 dkg herbatników

 

Masa:

65 dkg twarogu sernikowego

3 galaretki agrestowe 

3 łyżki cukru pudru

500 ml wrzącej wody

150 ml śmietany

 

Wykończenie:

2 galaretki truskawkowe

3 szkl. wrzącej wody

60 dkg truskawek

 

Wykonanie:

Formę o wymiarach 24x24 wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie herbatniki.

Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier .

Do śmietany dodajemy ser i dokładnie miksujemy .

Po połączeniu się sera ze śmietaną delikatnym strumykiem wlewamy dobrze schłodzoną galaretkę i dokładnie ubijamy.

Tak przygotowaną masę wylewamy na herbatniki i chłodzimy w lodówce.

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szkl wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.

Gdy masa lekko stężeje układamy na niej umyte i osuszone truskawki.

Gdy galaretka prawie tężeje wylewamy ją delikatnie na truskawki i ponownie odstawiamy ciasto do schłodzienia.

 

czerwiec_2016_043czerwiec_2016_0431

 

 

 

 

sobota, 11 czerwca 2016

Kto lubi deser tiramisu?

Ja bardzo! A dziś przedstawiam wam torcik o takim właśnie smaku.

torty_maj_350

Składniki na biszkopt:

5 jaj

0,5 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

3/4 szkl-mąki pszennej

1/4 szkl.mąki ziemniaczanej

szczypta soli

 

Krem:

75 dkg serka mascarpone

5 łyżek cukru 

6 łyżek śmietany 30 procent

 

Nasączenie biszkopta:

2/3 szkl.mocnej kawy

5 łyżek kakao

100 ml likieru amaretto

 

Wykonanie :

Przygotowujemy biszkopt:

Białka jaj oddzielamy od żółtek,ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.

Gdy białka są ubite na sztywno dodajemy po trochę cukru,cukier waniliowy i dobrze ubijamy do czasu rozpuszczenia się cukru.

Dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając.

Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką.

Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 175 stopniach do efektu "suchego patyczka"

Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na ziemię z wysokości około 40 cm.

Odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 części.

 

Nasączenie:

Przestudzoną kawę mieszamy z likierem.

 

Przygotowanie kremu:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dobrze miksujemy a następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie wszystko miksujemy.

 

Przełożenie :

Pierwszy biszkopt układamy na paterze i nasączamy  przygotowaną kawą z likierem i równo rozsmarowujemy część masy,opruszamy kakaem ( przez sitko)i przykrywamy biszkoptem nasączonym z obydwu stron a następnie dajemy pozostałą część kremu i opruszamy kakaem,Przykrywamy ostatnim biszkoptem nasączonym z jednej strony ( nasączoną stroną do masy).

Dokorujemy według uznania i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz do schłodzenia.

 

torty_maj_345

 

wtorek, 03 maja 2016

Jedne z naszych ulubionych ciasteczek które znikają jeszcze szybciej niż się je robi ,a robi się je naprawdę szybko.

Kształt ciasteczek zależy tylko od waszej wyobraźni -

Można przygotować je z marmoladą lub bez,polać czekoladą.....kombinacji wiele!

A więc zabieramy się za ciasteczka!

Na blogu znajdziecie już podobne ciasteczka :)

kwiecie_2015_098

 

Składniki:

30 dkg mąki pszennej

10 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy ( nie koniecznie)

20 dkg miękkiego masła

marmolada ( nie koniecznie)

 

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy ( mikserem) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę.

Dodajemy po troszkę mąki i nadal ucieramy.

Powstałe ciasto powinno być miękkie i lepkie.

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy ze specjalną końcówką i wyciskamy dowolny kształt ciastek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasteczka możemy dać marmoladę.

Gotowe ciasteczka chłodzimy w lodówce minimum 30 min przed pieczeniem.

Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Upieczone ciasteczka możemy np. polać czekoladą

kwiecie_2015_102

 

 

22:34, kozakowna , ciastka
Link Komentarze (2) »
niedziela, 01 maja 2016

Już dawno nie dodawałam zdjęć torcików które miałam przyjemność robić więc dziś mała porcja moich zmagać z masą cukrową :)

wielkanoc_2016_237

Kubuś Puchatek :) Robiony już dość dawno :)

 

wielkanoc_2016_324

Kubuś Puchatek w całej swojej okazałości :)

 

wielkanoc_2016_768

Star Wars dla mojego synka :)

 

wielkanoc_2016_739

Tort serce

 

wielkanoc_2016_748

Tort z kaczusią :)

 

kwiecie_2015_139

Tort z penisem ,pierwszy z takim motywem :) wykonany na ostatnią sobotę  :)

 

kwiecie_2015_113

Tort z Myszką Minnie

kwiecie_2015_009

Tort z motywem Anglii :)

 

 

 

 

 

 

Tagi: tort
10:25, kozakowna , torty
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 kwietnia 2016

Sałatka która jest zarazem łatwa w przygotowaniu jak i elegancka ,świetnie się prezentuje na stole.

Przepis zaczerpnięty z bloga: "Kuchnia Broni" (z moimi drobnymi zmianami)

wielkanoc_2015_1272

Składniki:

1 duży słoik pieczarek marynowanych

3 ziemniaki

2 marchewki

30 dkg piersi z kurczaka

3 ogórki kiszone

3 jajka

10 dkg sera żółtego

majonez

1 jogurt naturalny

szczypiorek

koperek świeży

sól i pieprz

przyprawa do kurczaka

 

Wykonanie:

Jajka,ziemniaki,marchewkę gotujemy a następnie studzimy

Piersi z kurczaka myjemy,kroimy w drobną kostkę,opruszamy przyprawą do kurczaka,solą i pieprzem,smażymy.

Marchewkę,ziemniaki i jajka kroimy w kostkę.

Ogórki i ser żółty ścieramy na grubych oczkach.

Koperek i szczypiorek siekamy drobno.

Majonez mieszamy z jogurtem,doprawiamy i mieszamy.

Przygotowujemy tortownicę,wykładamy folią do żywności lub folią aluminiową.

Na dnie tortownicy układamy pieczarki czapeczkami do dołu,posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.

Następnie układamy kolejne warstwy:

- marchewka,lekko docisnąć,sól i pieprz,posmarować majonezem

- ziemniaki,sól i pieprz,majonez

- kurczak,docisnąć,majonez    

- ogórki,majonez      

- jajka,sól i pieprz,majonez

- ser żółty,majonez

Sałatkę w tortownicy owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Przed podaniem wykładamy sałatkę na talerz przykładając go do tortownicy i odwracając ją do góry dnem.

Po odwróceniu pieczarki mają być na górze.

Zdejmujemy obręcz z tortownicy i folię.Dekorujemy.

 

wielkanoc_2015_1267

       

 

 

08:08, kozakowna , sałatki
Link Komentarze (2) »
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html