Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
poniedziałek, 01 lutego 2016

Jeden z najbardziej znanych francuskich deserów.

Delikatny kremowy deserek z chrupi±c± warstw± karmelu.

Przygotowanie jest do¶ć proste i szybkie.

Długie jest tylko pieczenie i oczekiwanie aż dobrze deser się schłodzi ale uwierzcie warto poczekać :)

 

stycze_2016_052

 

Składniki:

8-10 żółtek jajka

1/2 litra tłustego mleka

1/2 litra ¶mietanki kremówki ( płynnej)

20 dkg cukru

1 laska wanilii

cukier trzcinowy do posypania

 

Wykonanie:

Cukier i żółtka miksujemy do biało¶ci.

Dodajemy ¶mietankę i mleko oraz ziarenka wyjęte z wanilii.

Wszystko dokładnie miksujemy.

Przygotowany krem wlewamy do specjalnych foremek ceramicznych  ( kokitki) 

Foremki wstawiamy do formy do pieczenia i zlewamy wodę  ( ma sięgać 2/3 wysoko¶ci foremek)

Krem pieczemy w 110 stopniach przez 1 godzinę ( jeżeli widzimy że krem jest do¶ć rzadki pieczemy jeszcze 10-20 min)

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia,wyjmujemy z wody i schłodzone odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Przed podaniem posypujemy cukrem trzcinowym i specjalnym palnikiem kuchennym przypiekamy cukier aż powstanie karmel.

Smacznego :)

stycze_2016_077

 

07:41, kozakowna , desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 stycznia 2016

Ostatnie dni karnawału i objadania się słodko¶ciami a ja mam dla Was fajn± propozycję na szybkie i bardzo smaczne słodko¶ci idealne na karnawał jak i każd± inn± okazję .

stycze_2016_024

 

Składniki:

30 dkg cukierków krówek

10 dkg masła

1 łyżka kakao

12 dkg ryżu preparowanego

 

Wykonanie:

Krówki rozpakować z papierków i umie¶cić z masłem w garnku z grubym dnem.

Rozpu¶cić ,mieszaj±c regularnie aż składniki się dobrze poł±cz±.

Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Masę zdejmujemy z ognia,lekko ostudzić i dodać ryż.Dobrze wszystko wymieszać.

Łyżk± nabieramy mas± i formujemy w rękach kulki,odkładamy do zastygnięcia.

 

stycze_2016_035

wtorek, 19 stycznia 2016

Słodki sosik idealnie pasuj±cy do różnych ciast jak i deserów.

Przygotowanie go nie jest zbyt skomplikowane ale trzeba pilnować aby cukier się nie przypalił zbyt mocno.

Ewa_Francja_czerwiec_2015_031

 

Składniki:

11 dkg cukru kryształu

5 dkg masła

16 ml ¶mietany kremówki (płynnej)

 

Wykonanie:

Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie  i podgrzewamy do czasu aż całkowicie się rozpu¶ci .

Podgrzewamy do czasu aż uzyskamy ładny bursztynowy kolor,zmniejszamy ognień do minimum i dodajemy pokrojone masło,szybko mieszamy do czasu aż masło i cukier się poł±cz±.

Następnie dodajemy ¶mietankę ( musi mieć temperaturę pokojow±) i energicznie mieszamy do czasu uaż poł±czy się z cukrem i uzyskami gładki,jednolity sos.

Smacznego :)

czwartek, 07 stycznia 2016

Kolejna porcja moich torcików.

torty_009

Tort z narzędziami hilti i perkusj±

torty_031

Torcik na roczek z misiem

torty_056

Tort z Zygzakiem Mcqueen  z mał± ilo¶ci± masy cukrowej

torty_071

Waniliowo truskawkowy tort z cukiereczkami i babeczkami z masy cukrowej.

torty_081

Tort waniliowy i musem czekoladowym i wkładkami owocowymi: malina i pomarańcza.

07:42, kozakowna , torty
Link Dodaj komentarz »
¶roda, 06 stycznia 2016

komunijne_maj_074

Ciasto:
3 szkl m±ki pszennej
25 dkg masła
2 jajka
1 szczypta soli
1 płaska łyżeczka sody

1/2 szkl cukru pudru

Krem orzechowy:
2 szkl łuskanych i zmielonych orzechów włoskich
1 szkl. mleka
20 dkg masła
1/2 szkl cukru pudru

Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ( jak przy cie¶cie kruchym),formujemy kulę,owijamy foli± i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy,formujemy małe kuleczki ( wielko¶ć małego orzecha laskowego ) i pieczemy w specjalnej patelni do czasu uzyskania poż±danego koloru.
Gotowe łupinki odkładamy  np. do miseczki.

Przygotowanie kremu:
Zmielone orzechy zalewamy gor±cym mlekiem i odstawiamy na około 20 min do napęcznienia.
Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem a następnie dodajemy wystudzone orzechy.Dobrze wszystko razem ucieramy.
Gotowym kremem wypełniamy łupinki orzeszków i sklejamy je po 2 tak aby powstał orzech.
Gotowe orzeszki posypujemy cukrem pudrem.

 

Tagi: orzechy
12:10, kozakowna , ciastka
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html