Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
wtorek, 01 marca 2016

tort_Andrzeja_013

Składniki na ciasto:

2 szkl m±ki pszennej

1 szczypta soli

2 łyżki oleju

3/4 szkl mleka

1/4 szkl gor±cej wody

 

Składniki na farsz:

1 kg łopatki wołowej

2 marchewki

1 duża cebula

1 ziemniak

1-2 łyżki smalcu

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz: mięso dokładnie myjemy ,wkładamy do rondla ,zalewamy wod± i gotujemy z marchewk±,ziemniakiem i przyprawami  do miękko¶ci.

Po ugotowaniu mięso odstawiamy do wystudzenia a następnie razem z marchewk± i ziemniakiem mielimy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.

Dodajemy do mięsa,doprawiamy sol± i pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.

 

Przygotowujemy ciasto na pierogi:

M±kę wysypujemy na stolnicę,dodajemy sól i olej a następnie dodajemy po trochę wody wymieszanej z mlekiem i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto ma być elastyczne,nie klej±ce się i nie posiadaj±ce grudek.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklank± kółka.

Na ¶rodek każdego kółka dajemy kulkę z farszu mięsnego,składamy placuszek na pół i zaklejamy pierożki.

Gotowe pierogi układamy na deseczce dobrze podsypanej m±k± a gdy uzbiera nam się spora ilo¶ć pierożków wrzucamy je na osolon±,gotuj±c± się wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Pierożki podczas gotowania delikatnie mieszamy co jaki¶ czas.

Po wypłynięciu pierożków na wierzch gotujemy je jeszcze około 2 min a następnie wyjmujemy.

Polewamy podsmażon± cebulk±.

Ja przed podaniem podsmażyłam pierożki.

 

tort_Andrzeja_0112

 

 

¶roda, 24 lutego 2016

Moje domowe skrzaty zjadaj±ce słodycze uwielbiaj± wszystko co jest z dżemem więc żeby dogodzić skrzatom upiekłam takie oto ciasteczka :)

Polecam bo s± przepyszne i fajnie się prezentuj±.

Przepisik podpatrzyłam na jednym z moich ulubionych blogów : "Sto kolorów kuchni"  dostosowałam tylko przepis do moich dostępnych składników :)

ciasteczka_stycze_064

Składniki :

12,5 dkg masła

20 dkg m±ki pszennej

3 dkg m±ki ziemniaczanej

1 jajko

szczypta soli

1 cukier waniliowy

6 dkg cukru pudru

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

dżem ( u mnie truskawkowy)

 

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy jajko i dobrze ucieramy.

Dosypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Z ciasta formujemy kulę i rozwałkowujemy j± na grubo¶ć około 2-3 mm.

Wycinamy kółka a w połowie z nich okienka mniejsz± foremk±.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do czasu aż się zrumieni±.

Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.

Po wystudzeniu całe ciasteczka smarujemy dżemem i przykrywamy ciasteczkami z okienkiem.

Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

 

ciasteczka_stycze_044

 

 

 

22:58, kozakowna , ciastka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 lutego 2016

Jeden z najbardziej znanych francuskich deserów.

Delikatny kremowy deserek z chrupi±c± warstw± karmelu.

Przygotowanie jest do¶ć proste i szybkie.

Długie jest tylko pieczenie i oczekiwanie aż dobrze deser się schłodzi ale uwierzcie warto poczekać :)

 

stycze_2016_052

 

Składniki:

8-10 żółtek jajka

1/2 litra tłustego mleka

1/2 litra ¶mietanki kremówki ( płynnej)

20 dkg cukru

1 laska wanilii

cukier trzcinowy do posypania

 

Wykonanie:

Cukier i żółtka miksujemy do biało¶ci.

Dodajemy ¶mietankę i mleko oraz ziarenka wyjęte z wanilii.

Wszystko dokładnie miksujemy.

Przygotowany krem wlewamy do specjalnych foremek ceramicznych  ( kokitki) 

Foremki wstawiamy do formy do pieczenia i zlewamy wodę  ( ma sięgać 2/3 wysoko¶ci foremek)

Krem pieczemy w 110 stopniach przez 1 godzinę ( jeżeli widzimy że krem jest do¶ć rzadki pieczemy jeszcze 10-20 min)

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia,wyjmujemy z wody i schłodzone odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Przed podaniem posypujemy cukrem trzcinowym i specjalnym palnikiem kuchennym przypiekamy cukier aż powstanie karmel.

Smacznego :)

stycze_2016_077

 

07:41, kozakowna , desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 stycznia 2016

Ostatnie dni karnawału i objadania się słodko¶ciami a ja mam dla Was fajn± propozycję na szybkie i bardzo smaczne słodko¶ci idealne na karnawał jak i każd± inn± okazję .

stycze_2016_024

 

Składniki:

30 dkg cukierków krówek

10 dkg masła

1 łyżka kakao

12 dkg ryżu preparowanego

 

Wykonanie:

Krówki rozpakować z papierków i umie¶cić z masłem w garnku z grubym dnem.

Rozpu¶cić ,mieszaj±c regularnie aż składniki się dobrze poł±cz±.

Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Masę zdejmujemy z ognia,lekko ostudzić i dodać ryż.Dobrze wszystko wymieszać.

Łyżk± nabieramy mas± i formujemy w rękach kulki,odkładamy do zastygnięcia.

 

stycze_2016_035

wtorek, 19 stycznia 2016

Słodki sosik idealnie pasuj±cy do różnych ciast jak i deserów.

Przygotowanie go nie jest zbyt skomplikowane ale trzeba pilnować aby cukier się nie przypalił zbyt mocno.

Ewa_Francja_czerwiec_2015_031

 

Składniki:

11 dkg cukru kryształu

5 dkg masła

16 ml ¶mietany kremówki (płynnej)

 

Wykonanie:

Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie  i podgrzewamy do czasu aż całkowicie się rozpu¶ci .

Podgrzewamy do czasu aż uzyskamy ładny bursztynowy kolor,zmniejszamy ognień do minimum i dodajemy pokrojone masło,szybko mieszamy do czasu aż masło i cukier się poł±cz±.

Następnie dodajemy ¶mietankę ( musi mieć temperaturę pokojow±) i energicznie mieszamy do czasu uaż poł±czy się z cukrem i uzyskami gładki,jednolity sos.

Smacznego :)

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html