Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

ciasta z kremem

wtorek, 12 grudnia 2017

  padziernik_2017_071

Składniki :

Na ciasto:

Masa :

  • 20 dkg czekolady mlecznej
  • 25 dkg płynnej ¶mietanki 30%-36%
  • 7 dkg masła
  • 7 dkg orzechów laskowych
  • 5 dkg wafelków w czekoladzie (np.prince polo,princessa)

Poncz:

  • 1/2 szkl czarnej herbaty
  • 1/2 łyżeczki cukru

 

Wykonanie: 

Biszkopt czekoladowy:
Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubić na sztywno a żółtka utrzeć z cukrem do biało¶ci.
Ubite białka wmieszać delikatnie do żółtek .Przesian± m±kę wymieszać z m±k± ziemniaczan±,posiekanymi orzechami,kakaem i proszkiem do pieczenia.Mieszankę z m±ki wmieszać delikatnie szpatułk± do masy jajecznej (dodawać na 3 razy).
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównać i piec w 180°C do efektu suchego patyczka (około 45 min)
Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 czę¶ci (blaty)

Przygotowanie masy:
Czekoladę siekamy na małe kawałki,dajemy do rondelka razem z masłem pokrojonym na małe kawałki i ¶mietan±.
Cało¶ć podgrzewamy (mieszaj±c regularnie) aż wszystko się rozpu¶ci.
Pozostawić do wystygnięcia a następnie dobrze schłodzić w lodówce przez około 3 godz.
Orzechy prażymy na suchej patelni aż skórka lekko się przypiecze i zacznie odchodzić od orzecha.Odstawić je do wystygnięcia a następnie obrać ze skórki (pocieramy w rękach,skórka sama odejdzie).
Siekamy orzechy drobno,wafelki kroimy na małe kawałki.
Zimn± masę miksujemy do czasu aż ładnie zgęstnieje,dodajemy siekane orzechy i wafelki.Mieszamy.

Przygotować poncz:
Herbatę wymieszać z cukrem i odstawić do ostygnięcia.

Przełożenie tortu:
1 blat ciasta-nas±czamy ponczem-masa -2 blat ciasta-nas±czenie ponczem-masa-3 blat ciasta-smarujemy ciasto pozostał± mas± i dekorujemy np.czekoladkami ferrero rocher lub maltesers.

 

padziernik_2017_067

poniedziałek, 17 lipca 2017

torty_czerwiec_2017_039

 

Biszkopt:

Krem z białej czekolady :

Frużelina truskawkowa :

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczypt± soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpu¶ci. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy przesiane m±ki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 °C do efektu suchego patyczka.

Krem z białej czekolady:

¦mietankę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połaman± biał± czekoladę. Zdejmujemy z palnika i odczekujemy około 2 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy (aż czekolada się rozpu¶ci). Cało¶ć schładzamy, odstawiamy do lodówki na minimum 12 godz. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ubijamy na puszysto.

Frużelina truskawkowa:

W garnuszku mieszamy truskawki z cukrem, stawiamy na palnik i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z m±k±, mieszamy i zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z palnika. Rozpuszczon± żelatynę mieszamy z owocami uważaj±c żeby nie powstały grudki. Cało¶ć chłodzimy do czasu gdy owoce zaczn± gęstnięć.

Nas±czenie:

3/4 szkl. wody mieszamy pół na pół z likierem cytrynowym lub wódk±.

Przekładanie:

Biszkopt przekrawamy w poprzek na 3 blaty. Bierzemy 1 blat biszkoptu, nas±czamy go dokładnie, dajemy połowę frużeliny, 1/2 kremu z białej czekolady, układamy biszkopt-nas±czamy-frużelina-krem z białej czekolady-biszkopt-smarujemy resztk± kremu lub polewamy biał± czekolad± lub dekorujemy bit± ¶mietan±.
wtorek, 07 marca 2017

Miodowe ciasto z kremem  pochodz±ce z Czech.

W smaku i wygl±dzie bardzo przypomina nasze ciasto miodowo grysikowe zwane stefank±.

Ja aby nie było bardzo mdłe dodałam pod każd± warstwę masy powidło ¶liwkowe.

jabkowiec_z_bez_060

Składniki:

Na ciasto:

Na masę:

  • 1 budyń ¶mietankowy lub waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 25 dkg masła ( miękkiego)

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek powidła ¶liwkowego

 

Wykonanie :

Przygotowanie placków miodowych: W garnku rozpuszczamy masło,następnie dodajemy cukier i miód. Cały czas podgrzewami mieszaj±c co jaki¶ czas aż masa będzie gładka i jednolita.

Sodę mieszamy z octem. Dodajemy do masy z miodu i masła, masa zacznie zmieniać kolor i konsystencję. Cały czas mieszamy podgrzewaj±c masę aż zmieni kolor na br±zowo-pomarańczowy.

Garnek z mas± zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 min, mieszaj±c co jaki¶ czas masę.

Po tym czasie dodajemy po jajku do masy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy po trochę m±ki (dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy, gdy jest do¶ć gęste wykładamy na stolnicę, dodajemy resztę m±ki i zagniatamy ciasto).

Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych czę¶ci. Każd± układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy cieniutko.

Z papierem przekładamy każdy placuszek do blaszki do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 5-7 min aż placki się zrumieni±.

Upieczone placki odkładamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, przykrywamy foli± i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.

Na końcu dodajemy masę kajmakow± i dokładnie ucieramy. Przekładamy ciasto: placek miodowy-powidło-masa powtarzamy t± kolejno¶ć do wyczerpania się składników.

Wierzch ciasta smarujemy mas±, posypujemy siekanymi orzechami i polewamy roztopion± biał± czekolad±.

Zostawiamy na 2 godz a następnie wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 2 dniach.

jabkowiec_z_bez_050

czwartek, 29 grudnia 2016

Lekki i delikatny torcik który zachwyci nie tylko smakoszy kokosu.

wita_2016_005

Składniki na biszkopt :

 

 

Składniki na krem:

 

  • 300 ml ¶mietany kremówki
  • 250 ml ¶mietanki kokosowej
  • 20 dkg białej czekolady
  • 35 dkg serka mascarpone
  • 15 dkg wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

płatki migdałów lub kokosy do dekoracji

 

Wykonanie:

Przygotowujemy biszkopt: Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy ze szczypt± soli na sztywn± pianę,dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż piana będzie l¶ni±ca a cukier się rozpu¶ci.

Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aż dobrze się poł±cz±. Następnie dodajemy przesiane m±ki i dokładnie mieszamy za pomoc± drewnianej łyżki.

Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach do efektu suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy go na 3 blaty.

Wykonanie kremu kokosowego: Wieczór przed przygotowaniem ciasta w garnku zagrzewamy ¶mietanę kremówkę,¶mietankę kokosow±. Doprowadzamy ¶mietany do wrzenia, zdejmujemy z ognia a następnie dodajemy połaman± czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpu¶ci.

Tak przygotowan± ¶mietanę odstawiamy do schłodzenia. Następnego dnia do sosu ¶mietanowego dodajemy serek mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.

Dodajemy kokosy i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotowym kremem przekładamy blaty biszkoptu/ biszkopt-krem-biszkopt-krem-biszkopt Wierzch i boki torciku obsmarowujemy pozostałym kremem kokosowym.

Boki i wierzch możemy obsypać kokosem lub płatkami migdałowymi.

¶roda, 30 listopada 2016

padziernik_Pary_042

 

Składniki :

Na krem:

3 Szkl.mleka

2 opakowania budyniu

2 łyżki cukru

1 opakowanie żółtej galaretki

1 kostka masła/

 

Na biszkopt:

4 jajka

1/2 szkl cukru

1/2 szkl m±ki pszennej

1/4 szkl.m±ki ziemniaczanej

 

Krem ¶mietanowy:y

600 ml ¶mietany kremówki

2 łyżki żelatyny

4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

2 duże paczki herbatników

2 łyżki kakao  

 

Wykonanie:

Najpierw pieczemy biszkopt:żółtka jaj oddzielamy od białek;Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier i dokładnie ubijamy,dodajemy po 1 żółtku ubijajac,dosypujemy przesiane m±ki i dokładnie mieszamy łyżk± drewnian±.Wylewamy na natłuszczon± formę,wyrównujemy i pieczemy w 170°C do efektu suchego patyczka.

Gotowy biszkopt odstawiamy do wystygnięcia  a następnie przekrawamy w poprzek na 2.

Przygotowujemy masę budyniow±: budyń mieszamy z połow± mleka i cukrem,pozostałe mleko gotujemy i wlewamy na nie przygotowany budyń.Gotujemy 2 min. regularnie mieszaj±c.

Po zdjęciu z ognia dodajemy such± galaretkę i dokładnie mieszamy.

Masło dokładnie ucieramy na puszysto  i dodajemy po odrobinie wystudzonego budyniu ci±gle ucieraj±c.

¦mietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem.Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrz±tku i miksujemy z kremówk±.

Przekładamy ciasto:

Na dnie blaszki układamy 1 blat biszkoptu,smarujemy połow± masy budyniowej,układamy biszkopty,na nie układamy 1/3 bitej ¶mietany,herbatniki,masę budyniow±,herbatniki,1/3 kremówki ,biszkopt i znów kremówka.

Cało¶ć posypujemy kakaem.

Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.

padziernik_Pary_057

P.S. Przepis znalazłam na blogu: Domowa cukierenka.

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html