Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

ciasta z kremem

poniedziałek, 17 lipca 2017

torty_czerwiec_2017_039

 

Biszkopt:

Krem z białej czekolady :

Frużelina truskawkowa :

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczypt± soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpu¶ci. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy przesiane m±ki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 °C do efektu suchego patyczka.

Krem z białej czekolady:

¦mietankę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połaman± biał± czekoladę. Zdejmujemy z palnika i odczekujemy około 2 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy (aż czekolada się rozpu¶ci). Cało¶ć schładzamy, odstawiamy do lodówki na minimum 12 godz. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ubijamy na puszysto.

Frużelina truskawkowa:

W garnuszku mieszamy truskawki z cukrem, stawiamy na palnik i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z m±k±, mieszamy i zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z palnika. Rozpuszczon± żelatynę mieszamy z owocami uważaj±c żeby nie powstały grudki. Cało¶ć chłodzimy do czasu gdy owoce zaczn± gęstnięć.

Nas±czenie:

3/4 szkl. wody mieszamy pół na pół z likierem cytrynowym lub wódk±.

Przekładanie:

Biszkopt przekrawamy w poprzek na 3 blaty. Bierzemy 1 blat biszkoptu, nas±czamy go dokładnie, dajemy połowę frużeliny, 1/2 kremu z białej czekolady, układamy biszkopt-nas±czamy-frużelina-krem z białej czekolady-biszkopt-smarujemy resztk± kremu lub polewamy biał± czekolad± lub dekorujemy bit± ¶mietan±.
wtorek, 07 marca 2017

Miodowe ciasto z kremem  pochodz±ce z Czech.

W smaku i wygl±dzie bardzo przypomina nasze ciasto miodowo grysikowe zwane stefank±.

Ja aby nie było bardzo mdłe dodałam pod każd± warstwę masy powidło ¶liwkowe.

jabkowiec_z_bez_060

Składniki:

Na ciasto:

Na masę:

  • 1 budyń ¶mietankowy lub waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 25 dkg masła ( miękkiego)

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek powidła ¶liwkowego

 

Wykonanie :

Przygotowanie placków miodowych: W garnku rozpuszczamy masło,następnie dodajemy cukier i miód. Cały czas podgrzewami mieszaj±c co jaki¶ czas aż masa będzie gładka i jednolita.

Sodę mieszamy z octem. Dodajemy do masy z miodu i masła, masa zacznie zmieniać kolor i konsystencję. Cały czas mieszamy podgrzewaj±c masę aż zmieni kolor na br±zowo-pomarańczowy.

Garnek z mas± zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 min, mieszaj±c co jaki¶ czas masę.

Po tym czasie dodajemy po jajku do masy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy po trochę m±ki (dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy, gdy jest do¶ć gęste wykładamy na stolnicę, dodajemy resztę m±ki i zagniatamy ciasto).

Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych czę¶ci. Każd± układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy cieniutko.

Z papierem przekładamy każdy placuszek do blaszki do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 5-7 min aż placki się zrumieni±.

Upieczone placki odkładamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, przykrywamy foli± i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.

Na końcu dodajemy masę kajmakow± i dokładnie ucieramy. Przekładamy ciasto: placek miodowy-powidło-masa powtarzamy t± kolejno¶ć do wyczerpania się składników.

Wierzch ciasta smarujemy mas±, posypujemy siekanymi orzechami i polewamy roztopion± biał± czekolad±.

Zostawiamy na 2 godz a następnie wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 2 dniach.

jabkowiec_z_bez_050

czwartek, 29 grudnia 2016

Lekki i delikatny torcik który zachwyci nie tylko smakoszy kokosu.

wita_2016_005

Składniki na biszkopt :

 

 

Składniki na krem:

 

  • 300 ml ¶mietany kremówki
  • 250 ml ¶mietanki kokosowej
  • 20 dkg białej czekolady
  • 35 dkg serka mascarpone
  • 15 dkg wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

płatki migdałów lub kokosy do dekoracji

 

Wykonanie:

Przygotowujemy biszkopt: Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy ze szczypt± soli na sztywn± pianę,dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż piana będzie l¶ni±ca a cukier się rozpu¶ci.

Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aż dobrze się poł±cz±. Następnie dodajemy przesiane m±ki i dokładnie mieszamy za pomoc± drewnianej łyżki.

Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach do efektu suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy go na 3 blaty.

Wykonanie kremu kokosowego: Wieczór przed przygotowaniem ciasta w garnku zagrzewamy ¶mietanę kremówkę,¶mietankę kokosow±. Doprowadzamy ¶mietany do wrzenia, zdejmujemy z ognia a następnie dodajemy połaman± czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpu¶ci.

Tak przygotowan± ¶mietanę odstawiamy do schłodzenia. Następnego dnia do sosu ¶mietanowego dodajemy serek mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.

Dodajemy kokosy i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotowym kremem przekładamy blaty biszkoptu/ biszkopt-krem-biszkopt-krem-biszkopt Wierzch i boki torciku obsmarowujemy pozostałym kremem kokosowym.

Boki i wierzch możemy obsypać kokosem lub płatkami migdałowymi.

¶roda, 30 listopada 2016

padziernik_Pary_042

 

Składniki :

Na krem:

3 Szkl.mleka

2 opakowania budyniu

2 łyżki cukru

1 opakowanie żółtej galaretki

1 kostka masła/

 

Na biszkopt:

4 jajka

1/2 szkl cukru

1/2 szkl m±ki pszennej

1/4 szkl.m±ki ziemniaczanej

 

Krem ¶mietanowy:y

600 ml ¶mietany kremówki

2 łyżki żelatyny

4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

2 duże paczki herbatników

2 łyżki kakao  

 

Wykonanie:

Najpierw pieczemy biszkopt:żółtka jaj oddzielamy od białek;Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier i dokładnie ubijamy,dodajemy po 1 żółtku ubijajac,dosypujemy przesiane m±ki i dokładnie mieszamy łyżk± drewnian±.Wylewamy na natłuszczon± formę,wyrównujemy i pieczemy w 170°C do efektu suchego patyczka.

Gotowy biszkopt odstawiamy do wystygnięcia  a następnie przekrawamy w poprzek na 2.

Przygotowujemy masę budyniow±: budyń mieszamy z połow± mleka i cukrem,pozostałe mleko gotujemy i wlewamy na nie przygotowany budyń.Gotujemy 2 min. regularnie mieszaj±c.

Po zdjęciu z ognia dodajemy such± galaretkę i dokładnie mieszamy.

Masło dokładnie ucieramy na puszysto  i dodajemy po odrobinie wystudzonego budyniu ci±gle ucieraj±c.

¦mietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem.Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrz±tku i miksujemy z kremówk±.

Przekładamy ciasto:

Na dnie blaszki układamy 1 blat biszkoptu,smarujemy połow± masy budyniowej,układamy biszkopty,na nie układamy 1/3 bitej ¶mietany,herbatniki,masę budyniow±,herbatniki,1/3 kremówki ,biszkopt i znów kremówka.

Cało¶ć posypujemy kakaem.

Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.

padziernik_Pary_057

P.S. Przepis znalazłam na blogu: Domowa cukierenka.

 

 

 

 

sobota, 11 czerwca 2016

Kto lubi deser tiramisu?

Ja bardzo! A dzi¶ przedstawiam wam torcik o takim wła¶nie smaku.

torty_maj_350

Składniki na biszkopt:

5 jaj

0,5 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

3/4 szkl-m±ki pszennej

1/4 szkl.m±ki ziemniaczanej

szczypta soli

 

Krem:

75 dkg serka mascarpone

5 łyżek cukru 

6 łyżek ¶mietany 30 procent

 

Nas±czenie biszkopta:

2/3 szkl.mocnej kawy

5 łyżek kakao

100 ml likieru amaretto

 

Wykonanie :

Przygotowujemy biszkopt:

Białka jaj oddzielamy od żółtek,ubijamy je na sztywno ze szczypt± soli.

Gdy białka s± ubite na sztywno dodajemy po trochę cukru,cukier waniliowy i dobrze ubijamy do czasu rozpuszczenia się cukru.

Dodajemy po jednym żółtku ci±gle ubijaj±c.

Na końcu dodajemy przesiane m±ki i delikatnie mieszamy drewnian± łyżk± lub szpatułk±.

Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 175 stopniach do efektu "suchego patyczka"

Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na ziemię z wysoko¶ci około 40 cm.

Odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 czę¶ci.

 

Nas±czenie:

Przestudzon± kawę mieszamy z likierem.

 

Przygotowanie kremu:

Schłodzon± ¶mietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dobrze miksujemy a następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie wszystko miksujemy.

 

Przełożenie :

Pierwszy biszkopt układamy na paterze i nas±czamy  przygotowan± kaw± z likierem i równo rozsmarowujemy czę¶ć masy,opruszamy kakaem ( przez sitko)i przykrywamy biszkoptem nas±czonym z obydwu stron a następnie dajemy pozostał± czę¶ć kremu i opruszamy kakaem,Przykrywamy ostatnim biszkoptem nas±czonym z jednej strony ( nas±czon± stron± do masy).

Dokorujemy według uznania i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz do schłodzenia.

 

torty_maj_345

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html