Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

ciastka

pi±tek, 24 lutego 2017

tusty_czwartek_003

Składniki:

 

Wykonanie:

M±kę przesiewamy na stolnicę,dodajemy masło i dokładnie siekamy z m±k±. Dodajemy ¶mietanę i zagniatamy dokładnie ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto owijamy foli± spożywcz± i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 czę¶ci i każd± z nich formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek.

Dzielimy go na 8 czę¶ci tak by powstały trójk±ty (kroimy tak jak pizzę) Na każdy trójk±t nakładamy marmoladę ( na szersz± czę¶ć) i zwijamy formuj±c rogalik.

Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200°C i pieczemy do czasu aż lekko się zrumieni±.

Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

tusty_czwartek_010

07:53, kozakowna , ciastka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 lutego 2017

Pochodz±ca z Boliwii słodka przek±ska przypominaj±ca nasze polskie faworki.

Przygotowanie tych k±sków jest nieskomplikowane i szybkie.

Polecam na tłusty czwartek.Można zajadać się nimi posypanymi cukrem pudrem lub podane z sosem:karmelowym,czekoladowym lub po prostu z konfitur± w której będziemy maczać nasze k±ski.

tusty_czwartek_045

Składniki:

1 szkl m±ki pszennej

1 szczypta soli

60 ml mleka

1 czubata łyżka masła (roztopić)

1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia

1 łyżka cukru pudru

1 jajko

 

Wykonanie:

M±kę,sól,cukier i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.Następnie dodajemy jajko,mleko i roztopione masło.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 5-10 min żeby odpoczęło ciasto.
Po tym czasie na stolnicy lekko oprószonej m±k± rozwałkowujemy na grubo¶ć około 0,5 cm a następnie kroimy na pasy szeroko¶ci około 3-4 cm.
Paski ciasta kroimy pod k±tem tak aby powstały romby.
Tak przygotowane ciasteczka smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumieni±.
Gotowe układamy na ręcznik papierowy aby ods±czyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem,podawać z sosem karmelowym,czekoladowym lub z konfitur±.

 

tusty_czwartek_053

 

 

07:41, kozakowna , ciastka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 lutego 2017

Inna wersja faworków,chrustu.

W smaku i wygl±dzie ciasta bardzo przypominaj± faworki a piwa które dodajemy do ciasta nie wyczuwamy.

Polecam jako inn± wersję faworków na tłusty czwartek.

stycze_017_080

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 3 szkl m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki wódki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szkl jasnego piwa

 

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 

Wykonanie:

M±kę przesiewamy na stolnicę,dodajemy żółtka,spirytus i masło,delikatnie mieszamy a następnie dodajemy piwo i zarabiamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.

Jeżeli ciasto jest zbyt suche,twarde,dodajemy jeszcze trochę piwa.

Przygotowane ciasto bijemy wałkiem aż powstan± w nim pęcherzyki powietrza ( około 5-10 min)
Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 30 min

Po tym czasie na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowujemy je na jak najcieńsze,wykrawamy literatk± kółka i zbieramy je na ¶rodku tworz±c kokardkę.

Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron. Ods±czamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Oprószamy cukrem pudrem.

poniedziałek, 09 stycznia 2017

Przepis pochodz±cy z bardzo starego zeszytu z przepisami mojej mamy.

I wiecie co?To jest najlepszy przepis na ciasto jak i krem do rurek jaki miałam.

Próbowałam już wielu ale ten jest niezawodny!!!

swita_2016_030

Składniki na ciasto:

 

 

Składniki na krem :

    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 3 szkl mleka
    • 1,5 łyżki ,±ki ziemniaczanej
    • 2 łyżki m±ki pszennej
    • 1 cukier waniliowy
    • 3/4 szkl cukru
    • 2 łyżeczki wódki
    • 1 kostka masła

 

Wykonanie:

M±kę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i margarynę i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i żółtka, zagniatamy ciasto, jeżeli jest zbyt suche dodajemy ¶mietany. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na noc.


Po tym czasie rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy w paski szeroko¶ci około 1,5-2 cm.


Paseczki ciasta owijamy wokół natłuszczonych metalowych rurek-foremek tak aby ciasto zachodziło na siebie.
Przygotowane ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 180°C aż się zrumieni±.
Jeszcze letnie rurki delikatnie zdejmujemy z foremek.


Przygotowujemy krem:


Jajka i żółtka ucieramy do biało¶ci z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy obydwie m±ki i 1 szkl. mleka. Wszystko dokładnie ucieramy aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotuj±cego się mleka dodajemy masę jajeczn±. Gotujemy aż zgęstnieje + jeszcze 2-3 min. cały czas mieszaj±c. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.


Masło ucieramy na puszysto a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i ucieramy. Czynno¶ć powtarzamy do wykorzystania całego budyniu.


Gotowy krem przekładamy do szprycy i nabijamy nim wystudzone rurki.

 

swita_2016_021

 

07:36, kozakowna , ciastka
Link Komentarze (1) »
czwartek, 30 czerwca 2016

Dzieci uwielbiaj± ciasto brownie więc dlaczego nie pobawić się nim odrobinę i jeszcze nie uprzyjemnić im konsumpcji tego ciasta.

Odrobina fantazji plus czekolada i proszę.

Ciasteczka przygotowałam na poczęstunek dla dzieci z okazji zakończenia roku szkolnego.

Niestety nie miałam patyczków do lodów więc użyłam wykałaczek.

Powiem nieskromnie i  szczerze że zniknęły praktycznie natychmiast !!!

ciasto_na_zakoczenie_roku_031

 

Składniki:

20 dkg czekolady gorzkiej

25 dkg masła

25 dkg br±zowego cukru

4 lekko ubite jajka

8,5 dkg m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

czekolada gorzka

czekolada biała

 

 

Wykonanie:

Formę o wymiarach 23 x 23 wykładamy papierem do pieczenia.

czekoladę roztapiamy w k±pieli wodnej i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Masło z cukrem ucieramy na puszysto i dodajemy jajka i roztopion± czekoladę.

Przesian± m±kę i proszek do pieczenia dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Wylewamy ciasto na blaszkę,wyrównujemy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 min ( ciasto ma być sprężyste w dotyku)

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.

Dobrze schłodzone ciasto kroimy w prostok±ty a następnie nasuwamy każdy kawałek na patyczek do lodów i zdobimy dowolnie roztopion± czekolad± ( możemy całe zanurzać w czekoladzie,lub tylko lekko polewać)

 

ciasto_na_zakoczenie_roku_037

 

 

 

22:37, kozakowna , ciastka
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html