Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

sernik

¶roda, 05 lipca 2017

kwiecie_2017_042

Na ser:

  • 1 kg białego sera (2-krotnie zmielonego)
  • 1 kostka masła
  • jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 budyń ¶mietankowy
  • 1 gar¶ć rodzynek

Pozostałe:

 

Wykonanie :

Przygotowanie sera:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem,zdejmujemy z palnika. Ser i jajka miksujemy razem. Mleko mieszamy dokładnie z budyniem.

Do roztopionego masła wlewamy mleko z budyniem i zmiksowany ser i wszystko dokładnie miksujemy. Wszystko gotujemy około 15 min regularnie mieszaj±c. Na koniec dorzucamy gar¶ć rodzynek i dokładnie mieszamy.

W blaszce wykładamy herbatniki jeden obok drugiego tak aby pokryć całe dno blaszki.

Na herbatniki wylewamy połowę sera, równamy, układamy warstwę herbatników, wylewamy pozostały ser i przykrywamy warstw± herbatników.

Polewamy rozpuszczon± biał± czekolad±.

23:27, kozakowna , sernik
Link Komentarze (1) »
¶roda, 01 lutego 2017

Cóż tu dużo pisać...po prostu trzeba spróbować!!!

Jak dla mnie cisto naprawdę rewelacyjne i na pewno smakiem wynagrodzi Wam czas po¶więcony na przygotowanie go.


wita_2016_0081

 

Na biszkopt orzechowy:

Na Ser I :

Na Ser II :

Na masę orzechow±:

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy na sztywn± pianę,dodajemy cukier ,dokładnie ubijamy a następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C około 30 min.

Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.

Ser I :
Masło ucieramy z cukrem na puszysto następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy,dodajemy ser i dokładnie ucieramy aż składniki dobrze się poł±cz±.

Z białek ubijamy pianę na sztywno,dodajemy do sera i delikatnie mieszamy dodaj±c m±kę i proszek do pieczenia. Wylewamy gotowy ser na blaszkę i pieczemy 60 min w 180°C.

Ser II :
Przygotowujemy tak jak ser I dodaj±c razem z m±k± kakao. Pieczemy w 180°C prze 60 min.

Masa:
Orzechy drobno mielimy a następnie zalewamy gor±cym mlekiem. Masło ucieramy na puszysto z cukrem.Następnie dodajemy wystudzone ,zaparzone orzechy i dokładnie ucieramy. Przełożenie ciasta: biszkopt orzechowy- 1/3 masy orzechowej-ser II-kolejna czę¶ć masy orzechowej-biszkopt orzechowy-masa orzechowa - ser I

Cało¶ć można polać polew± czekoladow±.  
 
 
 
07:53, kozakowna , sernik
Link Komentarze (5) »
czwartek, 11 grudnia 2014

Nawet osoby nie umiej±ce piec z powodzeniem mog± się skusić na zrobienie tego ciasta.

Robi się go bardzo szybko,jedynie długi jest czas oczekiwania  podczas pieczenia i studzenia :)

Polecam,delikatny,kremowo-puszysty serniczek.

 

Składniki na ciasto:

25 dkg m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szkl. cukru pudru

2 żółtka

1 jajo

10 dkg masła

 

Na masę serow±:

1 kg sera białego na serniki

2 szkl. mleka

1/2 szkl. oleju

1 szkl. cukru pudru

2 jajka 

4 żółtka

2 budynie ¶mietankowe lub waniliowe

sok i otarta skórka z 1 cytryny

 

Dodatkowo:

białka od jajek (zostaj±ce od ciasta i sera)

1 szkl. cukru kryształu

 

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto,rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do pieczenia.Wstawiamy do lodówki.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w dużej misce i miksujemy aż składniki się poł±cz±.

Tak przygotowan± masę serow± wlewamy na schłodzone ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min.

Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i wykładamy na niego przygotowan± pianę.

Przygotowanie piany:

Schłodzone białka jajek ubijamy na sztywno a następnie dajemy cukier ( na 3 razy ) i ubijamy aż cukier całkiem się rozpu¶ci.

Sernik z piank± pieczemy jeszcze 15 min w 180 stopniach.

Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i studzimy sernik.

Po wystudzeniu ciasta wkładamy je na minimum 2 godz.do lodówki.

Smacznego :)

00:21, kozakowna , sernik
Link Komentarze (4) »
sobota, 06 wrze¶nia 2014

Delikatny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem pysznym jagód lub borówek amerykańskich,cóż więcej pisać poprostu trzeba spróbować!

To jeden z lepszych serników jakie jadłam i znika naprawdę szybko :)

Inspirajca: "Moje Wypieki" z moimi małymi zmianami

 

Ciasto kruche:

20 dkg masła 

10 dkg cukru pudru

35 dkg m±ki pszennej

2 żółtka

1 łyżka kwa¶nej ¶mietany

 

Masa serowa:

1 kg sera twarogowego ( 2 razy zmielonego)

5 jaj

20 dkg cukru

1 cukier waniliowy

1,5 łyżki m±ki pszennej

1,5 łyżki m±ki ziemniaczanej

200 ml ¶mietany 30%

 

60 dkg jagód lub borówki amerykańskiej

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto ruche:

M±kę i cukier przesiewamy na stolnicę,dodajemy masło i dokładnie siekamy wszystko razem.Następnie dodajemy żółtka,¶mietanę i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite.

Gotowe ciasto owijamy foli± do żywno¶ci i odkładmy do lodówki na minimun 1 godz.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 czę¶ci,pierwsz± z nich rozwałkowujemy i wykładamy ni± dokładnie blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia.

tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200°C przez około 15 min ( aż się zrumieni)

Pozostałe ciasto odkładamy do lodówki.

Przygotowujemy masę serow±:

Wszystkie składniki na masę umieszczamy w dużej misce i dokładnie miksujemy aż składniki się poł±cz± ( nie trzeba dłużej miksować)

Przygotowan± masę wylewamy na podpieczone ciasto,dokładnie posypujemy jagodami lub borówkami.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy,kroimy w jednakowe paski i układamy je na wzór kratki na borówkach.

Tak przygotowane ciasto pieczemy  w 170°C przez 45 min.Po upieczeniu odstawiamy je do schodzenia ( najlepiej na cał± noc)

Schłodzone ciasto opruszamy cukrem pudrem.

¶roda, 30 kwietnia 2014

 

Składniki:

Na ciasto:

50 dkg m±ki krupczatki

30 dkg masła 

25 dkg cukru pudru

2 łyżki kakao

3 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na masę serow± :

1,5 kg sera zmielonego 2-krotnie

7 jaj

3 białka

1 szkl cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 budyń ¶mietankowy

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto: masło i cukier puder ucieramy do biało¶ci następnie dodajemy żółtka i nadal ucieramy.Dodajemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i kakao,wszystko starannie ł±czymy ze sob±.

Gotowe ciasto owijamy w folię do żywno¶ci i odkładamy na 30 min do zamrażalnika.

Przygotowujemy masę serow±:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do biało¶ci.dodajemy po 1 żółtku i ucieramy.Następnie dodajemy zmielony ser,dokładnie wszystko ucieramy.

Białka ubijamy na sztywn± pianę,dodajemy j± do masy serowej i delikatnie mieszamy ( najlepiej drewnian± łyżkę),dodajemy budyń,wszystko ł±czymy ze sob±.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.Na spód formy ¶cieramy na grubych oczkach 1/2 ciasta następnie wylewamy masę serow± ( możem dać brzoskwinie z puszki)Na wierzch ¶cieramy na tarce drug± czę¶ć ciasta.

Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60-80  min.

Po upieczeniu studzimy w formie a dopiero po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy z formy.

Smacznego :)

Tagi: kakao ser
09:37, kozakowna , sernik
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html