Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

przetwory

czwartek, 10 lipca 2014

Pyszna domowa delikatna frużelina która doskonale sprawdzi się jako dodatek do gofrów,deserów,lodów itp.

 

Składniki:

1 kg cuerwonej porzeczki

1 czubata szkl cukru kryształu

3 łyżki m±ki ziemniaczanej

100 ml wody

 

Wykonanie:

Porzeczkę obrywamy z gał±zek i dokładnie płuczemy pod zimn± wod±.

Wrzucamy do garnka,dodajemy cukier,mieszamy,wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia ( gotujemy 10 min)

Wodę i m±kę dokładnie mieszamy ze sob± ( nie może być grudek) i dodajemy do gotuj±cych się owoców.

Wszystko razem zagotowujemy mieszaj±c rególarnie.

Gor±c± frużelinę przekładamy do przygotowanych wcze¶niej słoików ( dobrze wyparzonych)

Gotowe słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem,jeżeli chcemy je przechowywać dłużej należy je zapasteryzować ( gotować około 5 min)

Smacznego :)

¶roda, 20 listopada 2013

Co roku robię zapas takiej konfitury któr± póĽniej można podawać z serami,do pieczonego mięsa lub w okresie przeziębień jako dodatek do herbaty.

 

Składniki:

1 kg żurawiny

2,5 szkl cukru

0,5 szkl wody

sok z połowy cytryny

 

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem a następnie dodajemy do niej żurawinę wypłukan± w zimnej wodzie i delikatnie zmiażdżon± np.tłuczkiem do ziemniaków.

Gotujemy na wolnym ogniu mieszaj±c co jaki¶ czas.

Gotujemy do czasu odparowania wody i uzyskania do¶ć gęstej konfitury.Na końcu dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

Gotow± konfiturę przekładamy gor±c± do słoików,zakręcamy i układamy do góry dnem do czasu wystudzenia.

¶roda, 23 paĽdziernika 2013

Prosta,delikatna w smaku,poprostu pyszna.

Nam bardzo zasmakowała,polecam.

Przepis dostałam od mamy:)

Składniki:

1 duża główka kapusty białej

1 kg cebuli

4 duże marchewki

1 literatka  ( 150-170 ml) syropu pomarańczowego Herbapol

3 łyżki soli

5 szkl wody

1 szkl octu

1 szkl cukru

5-6 ziarenek ziela angielskiego

3-4 li¶cie laurowe

 

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować.Cebulę obrać,pokroić w paski,marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko razem pomieszać i nasolić.Odstawić na 2-3 godziny.

Z pozostałych składników zagotować zalewę,syrop wlać pod koniec gotowania.

Na gotuj±c± się zalewę wrzucamy nasolone warzywa,gotować około 2 minut mieszaj±c.

Wkładamy sałatę do wymytych i wysuszonych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.

¶roda, 25 wrze¶nia 2013

 

Składniki:

10 z±bków czosnku

6 grubszych ogórków

6 marchewek

4 ostre papryczki

5 małych cukinii

 Zalewa:

300 ml octu

600 ml wody

6 łyżeczek soli

1 łyżeczka nasion kopru

2 łyżeczki gorczycy

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego kolorowego

 

Wykonanie:

Cukinie,ogórki,marchew oczy¶cić i pokroić wzdłuż na 6 czę¶ci.

Wodę zagotowujemy,przykręcamy płomień i wrzucamy obrany czosnek.,gotujemy 5 min.

Następnie dolewamy ocet,dodajemy sól i zagotowujemy.

Do słoików układamy pokrojone warzywa (układamy "na baczno¶ć" ) następnie wsypujemy przyprawy i po kilka z±bków ugotowanego czosnku.

Przygotowane pikle zalewamy zimn± zalew±,zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.

Tak przygotowane pikle idealnie nadaj± się jako przek±ska lub dodatek do mięs,kanapek itp.

wtorek, 24 wrze¶nia 2013

Ostatnio na blogu panowała cisza i było to sprawione nieposłuszeństwem komputera a mianowicie totalnym jego padnięciem jeżeli można tak to nazwać.Na szczę¶cie udało się odzyskać zdjęcia,a miałam ich ostatnio do¶ć dużo nagromadzone.

A więc kryzys zarzegnany i wracam z wieloma ciekawymi propozycjami.

Nastała jesień a więc czas przetworów,dzi¶ jedna z propozycji,polecam,jest naprawdę pyszna.

 

 

Składniki:

2 kg cukini

1 kg papryki

1/2 kg cebuli

 

Zalewa :  1 szkl. octu 10%

1 litr wody

1/2 litra soku jabłkowego z kartonu

sok z 1 cytryny

20 dkg. cukru

3 łyżki soli

2 łyżki curry ( płaskie)

3 łyżki gorczycy

3 ziarenka ziela angielskiego

6 ziaren pieprzu

 

Wykonanie:

Cukinie,papryki,cebule czy¶cimy i kroimy w paski.

Ocet,wodę,sok jabłkowy i cytrynowy oraz wszystkie przyprawy mieszamy.

Zalewamy pokrojone warzywa i zostawiamy na noc pod przykryciem.

Następnego dnia gotujemy wszystko razem przez 2 min.

Gor±ce wkładamy do słoików,zakręcamy i pasteryzujemy.

Można próbować po 4-5 dniach.

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html