Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

dania gorace

poniedziałek, 11 wrze¶nia 2017

wakacje_2017_Polska_180

 

Na kuleczki mięsne:

  • 50 dkg mięsa mielonego wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 sucha bułka
  • jajko
  • 1 z±bek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki chili
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju

Na sos:

  • 1 duża cebula
  • 2 duże z±bki czosnku
  • 80 dkg siekanych pomidorówz puszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymsiego

 

Wykonanie :

Piekarnik nagrzewamy do 220 C° 

Mięso wkładamy do miski,dodajemy namoczon± i odci¶nięt± bułkę.

Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno lub miksujemy na drobno w melakserze.

Dodajemy do mięsa uduszon± cebulkę i doprawiamy sol±, pieprzem,troszkę kminu rzymskiego zmiksowanego,paprykę chili, słodk± paprykę i jajko.

Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy małe kuleczki ( wielko¶ci orzecha włoskiego lub odrobinę większe) 

Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe kuleczki pieczemy 15 min.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy:

Cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju około 5 min mieszaj±c od czasu do czasu.

Dodajemy starty imbir,kurkumę,troszkę kminu rzymskiego,chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory, sól i pieprz,sok z cytryny i cukier.

Gotować około 10 min mieszaj±c regularnie.



Gotowe klopsiki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze około 5-8 min.

Przed podaniem można posypać siekan± natk± pietruszki.

 

wakacje_2017_Polska_152

czwartek, 29 czerwca 2017

torty_05_maj_095

Na farsz:

Ciasto na pierogi:

  • 2 szkl m±ki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • około 3/4 szkl wrz±cej wody ( zależy ile zabierze ciasto)

Na sos:

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz

 

 

Przygotowanie pierożków : 

Przygotowujemy farsz; masło roztapiamy na patelni,dodajemy szpinak,czosnek przeci¶nięty przez praskę i podsmażamy aż odparuje woda ze szpinaku.Dodajemy starty parmezan,ricottę,jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.

Farsz należy dobrze schłodzić żeby lepiej było lepić pierożki.

Przygotowujemy ciasto na pierogi:

M±kę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól i stopniowo wrz±c± wodę wymieszan± z olejem.

Zarabiamy ciasto.

Ciasto ma być elastycznie i nie za twarde.

Z gotowego ciasta odkrawamy kawałek (pozostałe owijamy foli± żeby nie wyschło) rozwałkowujemy,wykrawamy np.szklank± kr±żki i lepimy pierożki.

Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie (wrzucamy na gotuj±c± wodę i od momentu wypłynięcia pierożków gotujemy jeszcze około minuty)Wyjmujemy łyżk± cedzakow± i przelewamy zimn± wod±.

Przygotowanie sosu:

do garnka wlewamy zmiksowane pomidory z puszki,sok pomidorowy,koncentrat i wszystkie przyprawy.

Sos gotujemy około 10 min na wolnym ogniu.

Na głębszy talerz wlewamy sos,układamy pierożki i posypujemy koperkiem.

torty_05_maj_104

pi±tek, 06 stycznia 2017

Delikatna i rozgrzewaj±ca zupa krem z pomidorów.

Idealna na chłodne zimowe dni i nie tylko.

aparat_grudzie_012

Składniki :

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 z±bki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr rosołu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 3-4 listki bazylii
  • 3 gał±zki tymianku
  • sól i pieprz
  • 4 kromki chleba tostowego
  • ser żółty w plasterkach
  • siekana natka pietruszki

 

Wykonanie :

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy na drobno i dusimy na oleju, zdejmujemy z ognia. Pomidory z puszki umieszczamy w blenderze razem z cebul± i czosnkiem dokładnie miksujemy.

Masło rozgrzewamy i dodajemy do niego zmiksowane pomidory, tymianek, bazylię i rosół. Doprawiamy sol± i pieprzem. Gotujemy wszystko razem około 10 min.

Na pieczywo tostowe nakładamy ser, przykrywamy 2 kromk± pieczywa. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C aż chleb się zrumieni.

Tosty kroimy w kwadraciki.

Na talerz wlewamy zupę, posypujemy grzankami i siekan± natk± pietruszki lub szczypiorkiem. Możemy posypać również pokrojonym serem.

aparat_grudzie_001

wtorek, 01 marca 2016

tort_Andrzeja_013

Składniki na ciasto:

2 szkl m±ki pszennej

1 szczypta soli

2 łyżki oleju

3/4 szkl mleka

1/4 szkl gor±cej wody

 

Składniki na farsz:

1 kg łopatki wołowej

2 marchewki

1 duża cebula

1 ziemniak

1-2 łyżki smalcu

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz: mięso dokładnie myjemy ,wkładamy do rondla ,zalewamy wod± i gotujemy z marchewk±,ziemniakiem i przyprawami  do miękko¶ci.

Po ugotowaniu mięso odstawiamy do wystudzenia a następnie razem z marchewk± i ziemniakiem mielimy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.

Dodajemy do mięsa,doprawiamy sol± i pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.

 

Przygotowujemy ciasto na pierogi:

M±kę wysypujemy na stolnicę,dodajemy sól i olej a następnie dodajemy po trochę wody wymieszanej z mlekiem i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto ma być elastyczne,nie klej±ce się i nie posiadaj±ce grudek.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklank± kółka.

Na ¶rodek każdego kółka dajemy kulkę z farszu mięsnego,składamy placuszek na pół i zaklejamy pierożki.

Gotowe pierogi układamy na deseczce dobrze podsypanej m±k± a gdy uzbiera nam się spora ilo¶ć pierożków wrzucamy je na osolon±,gotuj±c± się wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Pierożki podczas gotowania delikatnie mieszamy co jaki¶ czas.

Po wypłynięciu pierożków na wierzch gotujemy je jeszcze około 2 min a następnie wyjmujemy.

Polewamy podsmażon± cebulk±.

Ja przed podaniem podsmażyłam pierożki.

 

tort_Andrzeja_0112

 

 

¶roda, 07 paĽdziernika 2015

Najbardziej lubię dania które powstaj± z tego co mamy pod ręk± lub z tego co pozostało z poprzedniego dnia.

Jedno z takich dań wła¶nie wam przedstawiam.

ostatnie_068

Składniki :

1 kg ugotowanych ziemniaków

10 dkg utartego sera żółtego

35 dkg piersi z kurczaka 

2 marchewki

1 cebulka

bułka tarta

3 jajka

2 łyżki oliwy z oliwek

sól,pieprz,wegeta w proszku

olej do smażenia

 

Wykonanie:

ugotowane ziemniaki mielimy lub dobrze ucieramy tłuczkiem do ziemniaków,dodajemy 2 jajka,starty ser żółty,sól,pieprz i wegetę.

Wszystko dokładnie mieszamy .

Piersi kroimy drobno,podsmażamy na oliwie,dodajemy posiekan± cebulkę i start± na grubej tarce marchewkę.

Doprawiamy do smaku i dusimy wszystko około 10 min.

Z masy ziemiaczanej formujemy na ręce placek i nakładamy na niego farsz,zlepiamy na kształt krokieta.

Gotowe kotlety panierujemy ( najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej)

Tak przygotowane kotlety podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Podajemy z dowoln± sałat±.

Smacznego !

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html