Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

dodatki do mies

wtorek, 02 grudnia 2014

Łatwa i szybka w przygotowaniu surówka która ¶wietnie komponuje się z różnymi rodzajami mięsa.

Przygotowanie jej zajmuje jedynie chwilkę.

Domownicy stwierdzili że to jedna z lepszych surówek jakie przygotowałam :)

 

Składniki:

0.5 główki kapusty pekińskiej

1 czerwona papryka

1 ¶rednia cebulka

1 puszka kukurydzy

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól i pieprz ( do smaku)

0,5 sosu koperkowego ( w proszku)

 

Wykonanie:

Kapustę siekamy cieniutko.

Cebulkę obieramy ,siekamy drobno ,dodajemy do kapusty ,solimy  a następnie mieszamy i odstawiamy na 10 min.

Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobn± kosteczkę.

Kukurydzę,paprykę i pozostałe składniki dodajemy do kapusty,dokładnie mieszamy,doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.

Tak przygotowan± surówkę odstawiamy na około 10 min aby smaki dobrze sob± przeszły.

Możemy dodać posiekanego koperku.

Smacznego :)

 

 

¶roda, 24 wrze¶nia 2014

Sezon kapu¶ciany w pełni a więc pora na propozycję dodatku do obiadu na bazie kapusty.

Czerwon± kapustę podajemy najczę¶ciej na ciepło a ja proponuję dzi¶ podan± j± na zimno z odrobin± jabłka i cebulki,pyszna.

 

Składniki:

1/4 główki kapusty czerwonej

1/2 cebuli

1/2 jabłka

sól i pieprz

sok z 1/4 cytryny

2 łyżki ¶mietany

1 łyżka jogurtu naturalnego

 

Wykonanie:

Kapustę siekamy drobno,solimy,skrapiamy sokiem z cytryny i lekko ugniatamy.Odstawiamy na 10-15 min żeby kapusta pu¶ciła sok.

Cebulę i jabłko obieramy.

Cebulę siekamy drobno a jabłko ¶cieramy na tarce o grubych oczkach.dodajemy je do kapusty,mieszamy.

Dodajemy ¶mietanę,jogurt i dokładnie mieszamy wszystko razem.Doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.

Przed podaniem odstawić surówkę na 10-15 min żeby smaki dobrze sob± przeszły.

 

wtorek, 08 kwietnia 2014

Jeżeli lubicie ziemniaki jako dodatek do obiadu a macie ochotę lekko odmienić formę ich podania to bardzo polecam.

Bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.Pomysł podpatrzyłam u pewnego francuskiego kucharza :)

 

Składniki :

8 żrednich ziemniaków

1 mały słoiczek prawdziwków marynowanych

2 łyżki masła

1 gar¶ć siekanego szczypiorku

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy,dokładnie myjemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.

Grzyby odcedzamy z zalewy i każdy przekrawamy na 2 czę¶ci.

Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni,wrzucamy na nie grzyby i podsmażamy około 2 min.

Ugotowane i odcedone z wody ziemniaki kroimy na ćwiartki i dodajemy do podsmażonych grzybów.

Wszystko razem smażymy na ¶rednim ogniu około 4-5 min ( aż ziemniaczki lekko się zrumieni±) mieszaj±c co jaki¶ czas.

Doprawiamy sol± i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego:)

poniedziałek, 24 marca 2014

Sposób na zużycie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia lub poprostu na odmienienie sposobu podania.

Polecam s± naprawdę pyszne .

 

Składniki:

50 dkg ziemniaków ugotowanych

2 jajka

2-3 łyżki m±ki ziemniaczanej

sól lub przyprawa kucharek

bułka tarta

tłuszcz do głębokiego smażenia

 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ucieramy tłuczkiem do ziemniaków.

Do utartych ziemniaków dodajemy jajka,m±kę,sól luk kucharka i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa ( jest ona do¶ć rzadka i klej±ca)

Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę większe jak orzechy laskowe( dobrze to się robi rękami lekko zwilżonymi w zimnej wodzie)

Przygotowane kuleczki dokładnie obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na złoty kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Wyjmujemy łyżk± cedzakow± i ods±czamy chwilkę na ręczniku papierowym.

Podajemy do mięs :)

P.S. Dla urozmaicenia możemy dodać do ciasta troszkę startego sera żółtego.

pi±tek, 24 stycznia 2014

 

Składniki:

1 czarna rzepa

1 jabłko 

2 łyżki ¶mietany 15%

2 łyżeczki soku z cytryny

1/2 łyżeczki cukru

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Rzepę i jabłko obieramy a następnie myjemy i ¶cieramy na tarce o dużych oczkach.

Jabłko polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy ( nie zrobi się ciemne)

Mieszamy rzepę z jabłkiem a następnie dodajemy ¶mietanę,cukier,sól i pieprz do smaku.

Dokładnie mieszamy.

 

 

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html