Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

dania na zimno

¶roda, 16 lipca 2014

Smaczna i łatwa w wykonaniu przystawka,idealna na uroczste kolacje lub obiady.Doskonale sprawdzi się w upalne dni ponieważ najlepiej smkauje dobrze schłodzony.

 

Składniki:

25 dkg wędzonego łososia

1 łyżka kaparów

3-4 łyżki marynowanych grzybów

2 ¶rednie ogórki kiszone

1 cebulka szalotka

1 łyżka siekanego koperku

sól i pieprz

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sos chrzanowy:

2 łyżki chrzanu tartego

4 łyżki ¶mietany 18%

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Łososia kroimy w drobn± kostkę,przekładamy do miski.

Kapary,ogórki i grzybki kroimy w tak± sam± kostkę jak łosoia i dorzucamy do niego.

Cebulkę obieramy,drobno siekamy i przelewamy gotuj±c± się wod±,odstawiamy do wystudzenia a następnie dodajemy do łososia.

Dodajemy sok z cytryny,oliwę z oliwek,koperek,pieprz i wszastko razem mieszamy ( przed dodaniem soli należy wcze¶niej spróbować ponieważ łoso¶ jest do¶ć słony )

Cało¶ć odstawiamy do lodówki na minimum 30-40 min.

Przygotowujemy sos:

Wszastkie składniki dokładnie meszamy razem,doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Schłodzonego tatara nakładamy na talerzyk ( ja użyłam specjalnej foremki )

1-2 łyżki sosu dajemy na tatara.

Podajemy z pieczywem.

Smacznego.

 

Dania na zimno - czyli co je¶ć w upalne dni

Lato w pełni!

pi±tek, 28 grudnia 2012
Dzis proponuje rybke w formie "salatki" podaje sie ja na zimno i juz kilka osob ktore twierdza ze nie przepadaja za ryba wprost sie nia zajadaly.Polecam!
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html