Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

przystawki,przekaski

pi±tek, 30 grudnia 2016

wita_2016_067

Składniki :

 

Wykonanie :

¦ledzie wkładamy do miski i zalewamy wod±.Po dwóch godzinach zmieniamy wodę i znów odstawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy,z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy paprykę i cebulę,dusimy około 5 min. mieszaj±c regularnie żeby nic się nie przypaliło.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i dusimy wszystko jeszcze około 5 min. Gotowy sos odstawiamy do schłodzenia. ¦ledzie wyjmujemy z wody,osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem.

Kroimy np.w duż± kostkę i układamy warstwami na przemian z sosem np.w salaterce.

Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 dni do "przegryzienia" się składników.  

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Gdy natknęłam się na nie kiedy¶ w jakiej¶ gazecie wiedziałam że muszę je wypróbować i wiecie co nie myliłam się s± pyszne!!!

5_urodziny_Filipka_047

Składniki:

2 duże czerwone papryki

125 g serka koziego ( do smarowania)

1 bakłażan

6 pomidorów suszonych

gar¶ć ¶wieżej bazylii

gar¶ć mieszanki sałat

sól i pieprz

sos winegret

 

Wykonanie:

Paprykę kroimy na 3 czę¶ci,grillujemy i obieramy ze skórki.

Bakłażana kroimy w plastry,solimy i odstawiamy do czasu aż pojawi± się kropelki rosy na nim.

Następnie płuczemy bakłażan,wycieramy do sucha i grillujemy z 2 stron.

na plasterek papryki kładziemy grillowanego bakłażana,smarujemy serkiem,oprószamy sol± i pieprzem.

na jednym końcu układamy suszonego pomidora i 2 listki bazylii.

Zwijamy w rulonik.

Podajemy na sałacie ,polane sosem winegret.

Smacznego.

 

 

 

 

pi±tek, 23 stycznia 2015

Ciasto parzone z jakiego wykonujemy ptysie na ten urok że można go przygotowywać zarówno na słodko jak i na słono.

Ja po przegl±dzie lodówki postanowiłam przygotować mini ptysie ( bez nadziewania) z szynk±,serem i papryk±.

A oto efekt :

 

Składniki:

1 szkl wody

1 szkl m±ki pszennej

12,5 dkg masła

4 jajka

1 szczypta soli

10 dkg szynki ( drobno posiekanej)

1/2 papryki

5 dkg sera żółtego 

 

Wykonanie:

Wodę,masło i sól zagotowujemy.

Zdejmujemy z ognia i dosypujemy m±kę,dobrze mieszamy.Wstawiamy ciasto na mały ogień i gotujemy jeszcze około 4 min, ( cały czas mieszaj±c)

Odstawiamy ciasto do wystudzenia.

Gdy jest już wystudzone dodajemy po 1 jajku i bardzo dokładnie mieszamy,miksujemy.

Paprykę kroimy bardzo drobniutko a ser ¶cieramy na tarce i grubych oczkach.

Pokrojone:szynkę,paprykę i ser dodajemy do ciasta,dokładnie mieszamy.

Gotowe ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego ( końcówka z dużym otworem)

Na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia wyciskamy ptysie wielko¶ci orzecha włoskiego.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min.

Podajemy na ciepło lub zimno.

¶roda, 14 stycznia 2015

Bardzo fajna przek±ska która nadaje się dla dorosłych i dzieci.

Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilkę a smakuj± doskonale na zimno jak i na ciepło.

 

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

1 jajko

ser żółty starty (około 20 dkg)

 

Wykonanie:

Stolnicę lekko opruszamy m±k±,układamy  pierwszy płat ciasta francuskiego,smarujemy dobrze utrzepanym jajkiem i obficie posypujemy startym serem,cało¶ć przykrywamy drugim płatem ciasta,lekko dociskami .

Ciasto kroimy np.nożem lub radełkiem na paski szeroko¶ci około 1,5 cm i długo¶ci 15-20 cm.

Każdy pasek ciasta łapiemy za dwa końce i skręcamy.

Tak przygotowane paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdego palucha smarujemy  utrzepanym jajkiem,możemy posypać mielon± papryk±,kminkiem.

Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 min ( aż się zrumieni±)

Smacznego :)

¶roda, 31 grudnia 2014

Domowe  wydanie pysznych ¶ledzi z dodatkiem ziół.

Bardzo miłe zaskoczenie jeżeli chodzi o poł±czenie składników.

Idealne na niejedn± imprezę.

 

Składniki:

6-7 płatów ¶ledziowych

2 ¶rednie cebule

5-6 ogórków kiszonych

1 puszka czerwonej fasoli

1 jogurt naturalny

1/2 szkl.majonezu

1/2 łyżeczka musztardy

1 łyżeczlka ziół prowansalskich

2-3 szczypty oregano

sól i pieprz

 

 

Wykonanie:

Cebulę obieramy,kroimy w kosteczkę i przelewamy gotuj±c± się wod±,odstawiamy do wystudzenia.

Ogórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do nich pozostałe składniki,ł±cznie z wystudzon± cebul±.Wszystko dokładnie mieszamy ze sob±.

Płaty ¶ledziowe kroimy w paski i układamy na głębszym półmisku,polewamy je przygotowanym sosem.

Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2 godz.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html