Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

babeczki,mufinki

wtorek, 07 listopada 2017

kwiecie_2017_135

 

Składniki:

  • 1 szkl mleka
  • jajka
  • 0,5 szkl oleju
  • 2 szkl m±ki pszennej +1 łyżka
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • drobinki czekoladowe

 

Wykonanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

W misce mieszamy przesian± m±kę,proszek do pieczenia,sodę i m±kę ziemniaczan±.

W drugiej misce mieszamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym.Następnie dodajemy mleko i olej cały czas miksuj±c.Dodajemy mieszankę z m±ki i dokładnie wszystko miksujemy.

Ciasto dzielimy na 2 czę¶ci,do jednej dodajemy łyżkę m±ki i dokładnie mieszamy a do drugiej dodajemy kakao i również dokładnie miksujemy.

Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.

Do każdej papilotki nakładamy łyżk± kolejno raz jedno ciasto raz drugie (jasne-ciemne).

Ciasto nakładamy na ¶rodek papilotki nakładaj±c jasne ciasto na ciemne itd.

Foremki napełniamy do 3/4 wysoko¶ci.

Posypujemy drobinkami czekolady gorzkiej.

Pieczemy w 180°C około 20-25 min ( najlepiej sprawdzić wykałaczk± czy ciasto jest już upieczone).

 

kwiecie_2017_111

¶roda, 16 wrze¶nia 2015

tort_elmo_016

Składniki:

2 szkl m±ki

3 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl cukru

1/2 szkl oleju

1 jajko

1 szkl mleka

2 łyżki kakao

1 tabliczka czekolady ( posiekać)

 

Wykonanie:

 W  jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche ( cukier,m±ka,proszek do pieczenia,kakao,posiekan± czekoladę) a w drugiej misce składniki mokre ( olej,mleko,jajo )

Składniki mokre mieszamy łyżk± lub trzepaczk± .

Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy.

Przygotowane ciasto nakładamy do 3/4 wysoko¶ci foremek ( foremki metalowe wykładamy papierowymi papilotkami)

Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 min.

Upieczone muffinki odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.

Wystudzone dekorujemy według uznania lub pozostawiamy bez dekoracji.

 

tort_elmo_015

¶roda, 04 lutego 2015

Już jaki¶ czas temu prezentowałam babeczki -muffinki w trzech różnych smakach,jedne z nich to muffinki czekoladowe,wreszcie doczekały się podania przepisu na nie :)

 

Składniki:

1 szkl m±ki pszennej

2 jajka

3 łyżki mleka

12,5 dkg masła

0,5 szkl cukru 

2 łyżki kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Mleko,kakao,cukier i masło umieszczamy w niedużym garnku i roztapiamy.

Gdy masa kakaowa  przestygnie miksujemy żółtka jaj dodaj±c m±kę,masę kakaow± i proszek do pieczenia.

Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta kakaowego,delikatnie mieszamy łyżk± drewnian± lub silikonow±.

Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami.

Muffinki pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Babeczki przygotowane  "na szybkiego" do szkoły dla synka.

Udekorowane z pomoc± dzieci i masy cukrowej :)

# smaki babeczek :

1.Czekoladowe ( my¶lę że niedługo przepis zago¶cci na blogu)

2.Pomarańczowe ( w wersji z makiem już od dawna na blogu)

3.Waniliowe (zrobiona jak pomarańczowe tylko pomarańcze zast±piłam wanili±)

 

sobota, 13 grudnia 2014

Przegl±daj±c stare zdjęcia natknęłam się na te babeczki :)

Były przygotowane na urodziny dla kolegi męża jako niespodzianka :)

Tak wspaniałe babeczki i nie wiem jak to się stało że jeszcze nie ma ich na blogu...

Smak to pomarańczowe babeczki z mas± makow±-pyszne,jedne z naszych ulubionych :)

A dekoracja wykonana z masy cukrowej i lukru :)

 

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html