Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

przepisy podstawowe

wtorek, 19 stycznia 2016

Słodki sosik idealnie pasuj±cy do różnych ciast jak i deserów.

Przygotowanie go nie jest zbyt skomplikowane ale trzeba pilnować aby cukier się nie przypalił zbyt mocno.

Ewa_Francja_czerwiec_2015_031

 

Składniki:

11 dkg cukru kryształu

5 dkg masła

16 ml ¶mietany kremówki (płynnej)

 

Wykonanie:

Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie  i podgrzewamy do czasu aż całkowicie się rozpu¶ci .

Podgrzewamy do czasu aż uzyskamy ładny bursztynowy kolor,zmniejszamy ognień do minimum i dodajemy pokrojone masło,szybko mieszamy do czasu aż masło i cukier się poł±cz±.

Następnie dodajemy ¶mietankę ( musi mieć temperaturę pokojow±) i energicznie mieszamy do czasu uaż poł±czy się z cukrem i uzyskami gładki,jednolity sos.

Smacznego :)

pi±tek, 20 czerwca 2014

Idealna masa do tortów jak i innych ciast o wyraĽnym smaku orzechów z krobinkami karmelu,

 

Składniki:

25 dkg masła

250 ml mleka

2 żółtka

10 dkg cukru pudru

12 dkg orzechów włoskich

4 łyżki cukru kryształu

1 łyżka m±ki ziemniaczanej (kopiata)

1 łyżka m±ki pszennej ( kopiata)

 

Wykonanie:

4 łyżki cukru kryształu karmelizujemy na patelni o grubym dnie a następnie dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy z karmelem.

Tak przygotowane orzechy wykładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do schłodzenia i zastygnięcia się.

Wystudzone i zastygnięte orzechy miksujemy np.blenderem na bardzo drobno.

Pół szklanki mleka zagotowujemy,pozostałe dokładnie mieszamy z utartymi żółtkami i obydwoma m±kami a następnie wlewamy na gotuj±ce się mleko.Tak powstały budyń gotujemy około 2 min.dokładnie mieszaj±c i uważaj±c żeby nie przypalić.Odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puszyst± i jasn± masę z cukrem pudrem a następnie dajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy,postępujemy tak do wyczerpania się budyniu.

Na końcu dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.

Gotow± mas± przekładamy torty,ciasta.

Smacznego:)

wtorek, 11 lutego 2014

Wiele osób idzie na łatwiznę i kupuje gotowe ciasto francuskie ponieważ my¶l± że jest ono trudne w przygotowaniu.

Otóż nie,nie jest trudne,owszem potrzebujemy trochę czasu ponieważ musimy odczekać pomiędzy wałkowaniem ale jego smak i wygl±d zdecydowanie nam to wynagrodz± :)

A przygotowuj±c takie ciasto możemy zrobić go więcej,podzielić na porcje,zamrozić i sięgać po nie kiedy nam jest potrzebne.

 

Składniki na ciasto ma¶lane:

30 dkg masła

10 dkg m±ki pszennej

Ciasto podstawowe:

20 dkg m±ki pszennej

1/2 jajka

1/2 łyżki octu

około 1/2 szkl wody

 

Wykonanie:

Ciasto ma¶lane:

Masło i m±kę siekamy nożem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywno¶ci i formujemy na kształt kwadratu o wymiarach około :15x15cm

Ciasto odkładamy do lodówki na czs przygotowania ciasta podstawowego.

Ciasto podstawowe:

M±kę przesiewamy,dodajemy 1/2 jajka,ocet,po troszkę wody i zagniatamy ciasto.Konsystencja ciasta ma przypominać ciasto na pierogi.

Przygotowane ciasto podstawowe rozwałkowujemy na kształt dużego koła.Na ¶rodek tego koła układamy schłodzone ciasto ma¶lane ( odwinięte z folii)

Zakładamy boki ciasta podstawowego na kształt koperty

Złożone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostok±ta ( wałkujemy tylko góra-dół)

Składamy rozwałkowane ciasto na trzy czę¶ci,owijamy foli± do żywno¶ci i odkładamy do lodówki na 20 min.

Po upływie tego czasu powtarzamy wałkowanie i składanie tego ciasta jeszcze 3 razy ( po każdym wałkowaniu i składaniu odkładamy ciasto na 20 min do lodówki)

Nie należy wałkować i składać ciasta więcej razy ponieważ nie będzie ono bardziej "listkowane" a wręcz przeciwnie.

Polecam :)

 

sobota, 11 stycznia 2014

Szukałam,zmieniałam,ulepszałam i wreszcie mam !!!

Jak dla nas najlepsze ciasto na pizzę jakie robiłam .

Mój m±ż stwierdził że już nigdy nie zamawiamy,teraz tylko domowa pizza a więc chyba jest całkiem niezła :)

Niby czym może różnić się jedno ciasto od drugiego..... a jednak :)

Wpis dedykuję rodzinnym smakoszom pizzy jakimi s± moi siostrzeńcy :)

 

Składniki ( na 2 pizze):

50 dkg m±ki pszennej (typ 450)

250 ml wody letniej

10 gram suszonych drożdży lub 25 gram ¶wieżych

1,5 łyżeczki soli

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Wykonanie:

 

Drożdże mieszamy z czę¶ci± wody i 2 łyżkami m±ki  tak aby uzyskać płynn± konsystencję.

M±kę wsypujemy do błębokiej misy lub na stolnicę.

Robimy wgłębienie na ¶rodku m±ki,wlewamy oliwę,rozczyn i dobrze wszystko mieszamy.

Następnie dodajemy sól i resztę wody ( soli nie sypiemy bezpo¶rednio na rozczyn z drożdży ponieważ zajdzie reakcja i drożdże strac± swoje wła¶ciwo¶ci)

Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (około 5-10 min)

Kulę gotowego siasta umieszczamy w misce,smarujemy lekko wod± ( żeby się nie zeschło i nie powstała skorupa) przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na 2 godz. 

Po tym czasie udeżamy pię¶ci± w ciasto 3-4 razy ( pozbywamy się w ten sposób gazów powstałych podczas ro¶nięcia drożdży)

Ciasto dzielimy na 2 czę¶ci,rozwałkowujemy,smarujemy sosem i dajemy ulubione dodatki.

Ja rozwałkowałam ciasto większe,po brzegu ułożyłwm warstwę sera mozzarella i zawinęłam boki.

 

PIECZENIE PIZZY:

Ostatnio dużo czytałam o kamieniu do pieczenia pizzy ale jest to do¶ć duży wydatek jak dla mnie  a marzyłam o pizzy upieczonej jak w dobrej pizzeri i przepatruj±c internet spotkałam się z pewnym sposobem.Muszę przyznać że sprawdza się,nie trzeba mieć kamienia do pizzy aby j± dobrze upiec!!

A robi się tak :

Pizzę pieczemy na samym dole piekarnika ( grzanie od dołu,ja piekłam z grzaniem góra dół)

Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do 220-240°C (każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba go "wyczuć" ale minimalna temp.to 220°C)

Pizzę pieczemy 10-15min.

Smacznego :))

 

A to pizza po upieczeniu :

¶roda, 11 grudnia 2013

Biszkopt Królowej Wiktoii jest idealny jako baza do tortów i wszelakich innych dekoracyjnych ciast.

Delikatny a jednocze¶nie wilgotny wspaniale komponuje się z różnymi kremami i owocami.

Jeden z najlepszych i niezawodnych biszkoptów jakie piekłam.

Mój biszkopt był baz± do zaprezentowanego niedawno tortu dla małej księżniczki :)

 

Składniki (na formę o ¶rednicy 22cm):

20 dkg cukru

4 jajka

20 dkg m±ki pszennej

2 łyżki mleka

20 dkg miękkiego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem( za pomoc± miksera) na puszyst± masę.

Dodajemy po jednym jajku i ci±gle ucieramy aż powstanie gładka masa.

M±kę i proszek do pieczenia przesiewamy a następnie ł±czymy z pozostałymi składnikami ( również z mlekiem)

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy wierzch i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190°C do "efektu suchego patyczka" ( wbijamy np.wykałaczkę w ciasto, po wyjęciu jest sucha,nie obrana ciastem)

Upieczony biszkopt studzimy na kratce.

RADA: Wszystkie składniki powinny mieć jednakow± temperaturę dlatego warto wcze¶niej wyj±ć np.jajka z lodówki,jeżeli damy zimne jajka  lub mleko do utartego masła masa może się zważyć.

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html