Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

pieczywo i ciasta drożdżowe

czwartek, 24 listopada 2016

Uwielbiam ciasto drożdżowe jak i francuskie a jego poł±czenie też jest super.

A rogaliki z takiego ciasta z dodatkiem marmolady to już jak dla mnie rewelacja.

burittos_075

Składniki:

 

Wykonanie:

Do dużej miski przesiewamy m±kę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże.


Wszystko dokładnie wyrabiamy około 10 min. i odstawiamy pod przykryciem ( przykrywamy ¶ciereczk±) do wyro¶nięcia.

Po wyro¶nięciu ciasto rozwałkowujemy na prostok±t i smarujemy roztopionym masłem. Ciasto składamy na 3 jak ciasto francuskie. Znów wałkujemy w prostok±t i smarujemy masłem, znów składamy. Czynno¶ć powtarzamy jeszcze raz.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i kroimy w trójk±ty. Na szerszej czę¶ci trójk±ta układamy marmoladę lub dowolne inne nadzienie i zwijamy formuj±c rogal. Przygotowane rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia.

Pieczemy w 200°C około 15 min (aż się zezłoc± ).

burittos_104

 

¶roda, 06 lipca 2016

Chlebek przypominaj±cy ten z mojego dzieciństwa pieczony przez nasze babcie w piecu chlebowym...

Tak wiem,wiem że nigdy nie będzie identycznie taki po upieczeniu w klasycznym piekarniku ale uwierzcie ten chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu i przepyszny a do tego nie zsycha się tak szybko jak inne.

chleb_z_garnka_003

 

Składniki:  

35 dkg m±ki pszennej

20 dkg m±ki żytniej

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1,5 szkl.letniej wody

1 łyżeczka cukru

3 dkg ¶wieżych drożdży

 

Dodatkowo:

Garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z przykrywk±

mleko do posmarowania chleba

mak do posypania

 

Wykonanie:

Do większego kubka kruszymy drożdże,zasypujemy cukrem,dodajemy 1 łyżkę m±ki pszennej i 0,5 szkl. letniej wody.Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyro¶nięcia drożdży ( koło 10 min.)

Do dużej miski wsypujemy przesiane m±ki,sól,oliwę,resztę wody,rozczyn i wszystko dokładnie mieszamy ( duż± łyżk± lub ręk± )

Gdy ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze troszkę wody i dobrze mieszamy.

Miskę z ciastem owijamy szczelnie foli± spożywcz± i odstawiamy na noc do lodówki.

Rano przekładamy wyro¶nięte ciasto na stolnicę dobrze oprószon± m±k±.zagniatamy chwilkę ciasto a następnie formujemy z niego kulę.

Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy do kolejnego podro¶nięcia na około 30 min. 

Ja ciasto przed odstawieniem do podro¶nięcia umie¶ciłam na papierze do pieczenia,póĽniej jest łatwiej przełożyć je do garnka.

Do zimnego piekarnika wstawiamy garnek lub naczynie żaroodporne i nagrzewany piekarnik do 220 stopni.Gor±cy garnek wyjmujemy i wkładamy do niego wyro¶nięty chlebek.

Smarujemy go dobrze mlekiem i posypujemy makiem.

Przykrywamy garnek,zmniejszymy temp. do 200 stopni i pieczemy przykryty chlebek przez 30 min.

Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy chlebek jeszcze 20 min.

Po upieczeniu chlebek oddaje głuchy odgłos po postukaniu w niego.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

chleb_z_garnka_013

 

 

sobota, 06 grudnia 2014

Nie wiem jak Wy ale ja w chłodne dni mam zawsze ochotę na drożdżowe wypieki.Ostatnio " chodziły" za mn± cebulaki a rozmawiaj±c z mam± narobiła mi już tak na nie ochotę że gdy tylko zakończyłam rozmowę zabrałam się za wyrabianie ciasta na nie :)

Idealnie smakuj± jeszcze ciepłe ale i zimne zachwyc± swym smakiem :)

 

Składniki:

60 dkg m±ki pszennej

5 dkg drożdży

6 łyżek oleju

3/4 szkl.wody letniej

1 jajo

1/2 łyżeczki soli

3-4 duże cebule

sól i pieprz do smaku

mak lub kminek do posypania

 

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z wod± aż się rozpuszcz±.

M±kę przesiewamy do dużej miski,dodajemy olej,sól,żółtko i dobrze mieszamy razem.Następnie wlewamy rozrobione drożdże do m±ki i wyrabiamy ciasto ( jeżeli ciasto jest zbyt twarde,gęste dodajemy jeszcze wody)

Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne i będzie samo odchodzić nam od ręki.

Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia ( około 1 godz.)

W tym czasie przygotowujemy cebulę:

obieramy ,przekrawamy na 4 czę¶ci i kroimy grubiej.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę,podsmażamy aż lekko się zeszkli,regularnie mieszamy,doprawiamy sol± i pieprzem do smaku.

Wyro¶nięte ciasto dzielimy na 8-10 czę¶ci,formujemy z nich kulki,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i za pomoc± szklanki lekko spłaszczamy.

W miejsce wgłębienia po szklance dajemy przygotowan± cebulę,smarujemy całe bułeczki białkiem i posypujemy makiem lub kminkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 min.

Smacznego :)

czwartek, 12 czerwca 2014

Jedno z najlepszych ciast na pizzę jakie robiłam :)

Jest bardzo podobne do ciasta które jest już na blogu ale różni się nieco sposobem przygotowania.

Wielkim plusem jest to że możemy go przygotować dużo wcze¶niej.

Z podanej porcji wychodz± 2 do¶ć duże pizze.

 

Składniki:

4 szkl m±ki pszennej

2 szkl letniej wody

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

1 łyżka suchych drożdży

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Wykonianie:

Wodę,oliwę sól cukier i drożdże umieszczamy w sporej misce a następnie za pomoc± łyżki dokładnie mieszamy aż drożdże się rozpuszcz±.Mieszankę odstawiamy na około 15 min. (ma się spienić)

Gdy mieszanka już dobrze się spieni dodajemy m±kę i zarabiamy ciasto ( nie za długo ,tylko do czasu dokładnego poł±czenia się składników)

Gotow± kulę ciasta pozostawiamy w misce,smarujemy dokładnie oliw±,przykrywamy foli± do żywno¶ci i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godz. ( ciasto można pozostawić w lodówce nawet na cał± noc)

Wyro¶nięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypanej m±k±,formujemy pizzę,dajemy dowolne dodatki i pieczemy na najniższej półce piekarnika rozgrzanego do 230°C przez 15-20 min.

Smacznego.

pi±tek, 06 czerwca 2014

Do¶ć szybki i łatwy w wykonaniu chlebek pełen smacznych ziarenek.

Co najważniejsze długo pozostaje ¶wieży,w ¶wodku miękki i lekko wilgotny a na zewn±trz z pyszn± chrupi±c± skórk±.

 

Składniki:

25 dkg m±ki razowej

30 dkg m±ki krupczatki

500 ml wody letniej

5 gram drożdży

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

0,5 szkl płatków owsianych 

2 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki sezamu

2 łyżki ziaren słonecznika

1 łyżka suchego maku

 

Wykonanie:

W misce rozcieramy drożdże z cukrem i odstawiamy do czasu aż stan± się płynne.

Do drugiej miski wsypujemy obydwie m±ki,ziarna,płatki i sól,mieszamy.

Następnie do mieszanki m±k i ziaren dodajemy płynne drożdże,wodę,dokładnie mieszamy,przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy do wyro¶nięcia na około 1 godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoj± objęto¶ć przekładamy je do wysmarowanej masłem formy,lekko wyrównujemy ciasto i odstawiamy na 10-15 min do podro¶nięcia.

Gdy chlebek podro¶nie smarujemy go wod± i pieczemy 1-1,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200°C .Po upieczeniu chlebek studzimy na kratce.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html