Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

sałatki

czwartek, 05 stycznia 2017

wita_2016_034

Składniki:

  • 40 dkg małych pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 4 jajka
  • 1 nieduży por
  • 1 gar¶ć tartego sera żółtego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz

 

Wykonanie ;

Pieczarki płuczemy pod bież±c± wod±, osuszamy, kroimy na ćwiartki i obsmażamy na niewielkiej ilo¶ci oleju.

Następnie osuszamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do przestudzenia.

Jajka gotujemy a następnie obieramy i kroimy w kostkę,ogórki i pora również kroimy drobno.

Pora przelewamy wrz±tkiem i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy kukurydzę i starty ser żółty.

Dodajemy majonez, odrobinę musztardy, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. 

 

wita_2016_042

07:44, kozakowna , sałatki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 26 kwietnia 2016

Sałatka która jest zarazem łatwa w przygotowaniu jak i elegancka ,¶wietnie się prezentuje na stole.

Przepis zaczerpnięty z bloga: "Kuchnia Broni" (z moimi drobnymi zmianami)

wielkanoc_2015_1272

Składniki:

1 duży słoik pieczarek marynowanych

3 ziemniaki

2 marchewki

30 dkg piersi z kurczaka

3 ogórki kiszone

3 jajka

10 dkg sera żółtego

majonez

1 jogurt naturalny

szczypiorek

koperek ¶wieży

sól i pieprz

przyprawa do kurczaka

 

Wykonanie:

Jajka,ziemniaki,marchewkę gotujemy a następnie studzimy

Piersi z kurczaka myjemy,kroimy w drobn± kostkę,opruszamy przypraw± do kurczaka,sol± i pieprzem,smażymy.

Marchewkę,ziemniaki i jajka kroimy w kostkę.

Ogórki i ser żółty ¶cieramy na grubych oczkach.

Koperek i szczypiorek siekamy drobno.

Majonez mieszamy z jogurtem,doprawiamy i mieszamy.

Przygotowujemy tortownicę,wykładamy foli± do żywno¶ci lub foli± aluminiow±.

Na dnie tortownicy układamy pieczarki czapeczkami do dołu,posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.

Następnie układamy kolejne warstwy:

- marchewka,lekko docisn±ć,sól i pieprz,posmarować majonezem

- ziemniaki,sól i pieprz,majonez

- kurczak,docisn±ć,majonez    

- ogórki,majonez      

- jajka,sól i pieprz,majonez

- ser żółty,majonez

Sałatkę w tortownicy owijamy foli± spożywcz± i odstawiamy do lodówki na cał± noc.

Przed podaniem wykładamy sałatkę na talerz przykładaj±c go do tortownicy i odwracaj±c j± do góry dnem.

Po odwróceniu pieczarki maj± być na górze.

Zdejmujemy obręcz z tortownicy i folię.Dekorujemy.

 

wielkanoc_2015_1267

       

 

 

08:08, kozakowna , sałatki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 29 grudnia 2014

Do¶ć łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z tuńczykiem.

Nawet osoby nieprzepadaj±ce za nim sięgaj± chętnie po t± sałatkę .

 

Składniki:

 

2 duże marchewki

4-5 jaj

2 puszki tuńczyka

2 cebule

1 puszka kukurydzy

1 saszetka ryżu

4-5 kiszonych ogórków

majonez

koperek do posypania

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Marchewkę gotujemy do miękko¶ci,studzimy.

Jaja gotujemy na twardo.

Cebulę obieramy,siekamy w kosteczkę i przelewamy gotuj±c± się wod±,odstawiamy do wystudzenia.

Jajka i marchewkę obieramy,¶cieramy na tarce o grubych oczkach ( białka osobno a żółtka osobno)

Ogórki również ¶cieramy na tarce o grubych oczkach.

W salaterce układamy warstwowo:

ryż-marchewka-majonez-białka jajek-tuńczyk-kukurydza-majonez-cebula-ogórki-majonez-żółtka jak-posypać  koperkiem ( warstwy solimy i pieprzymy do smaku)

Smacznego :)

czwartek, 03 lipca 2014

Szybka i łatwa w przygotowaniu a zarazem bardzo pożywna i smaczna sałatka z awokado.

Sałatkę można podawać jako samodzielne danie,dodatek do mięs lub na pieczywie  (np,pokrojonej bagietce) jako przek±skę.

 

Skałdniki:

3 dojrzałe awokado

2 pomidory

1 mała cebulka ( ja dałam szalotkę)

1 z±bek czosnku

sok z 1/2 limonki ( można zast±pić zwykł± cytryn±)

posiekana natka pietruszki

1/2 papryczki chili

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Awokado rozkrawamy na pół,wyjmujemy pestkę,kroimy w większ± kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do awokado.

Cebulkę i czosnek obieramy a następnie siekamy w drobn± kosteczkę,dodajemy do awokado.

Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy j± drobno.

Dodajemy do sałatki pozostałe składniki,wszystko mieszamy a następnie doprawiamy sol± i pieprzem do smaku.

Dobrze jest odstawić sałatkę na około 15-20 min. aby smaki przeszły sob±.

Polecam i smacznego :)

 

¶roda, 04 grudnia 2013

 

Składniki:

4 filety ¶ledziowe

1 cebula

2 duże marchewki

3 ¶rednie ziemniaki

3 jajka

3-4 ogórki kiszone

4 buraczki (można dać gotowane lub marynowane)

majonez

szczypiorek

sól i pieprz

 

Ziemniaki,marchew,buraki i jajka ugotować,ostudzić i obrać ( buraczki gotujemy osobno )

Buraczki,¶ledzie ,cebulę i ogórki kroimy w drobn± kostkę.

Cebulę po pokrojeniu najlepiej przelać wrz±tkiem i wystudzić.

Marchewkę,jajka i ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Szczypiorek posiekać.

W salaterce układamy kolejno warstwy ( każd± warstwę smarujemy majonezem i przyprawiamy sol± i pieprzem).

Kolejno¶ć warstw:

¶ledzie-majonez-cebula-majonez-zemniaki-majonez-buraczki-majonez-marchewka-majonez-ogórki-majonez-jajka-majonez-posypać szczypiorkiem.

Gotow± sałatkę odstawiamy do lodówki na minimum3-4 godz. ale najlepiej na cał±  noc.

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html