Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

tarty

sobota, 15 lipca 2017

Poł±czenie smaku klasycznego,delikatnego sernika i delikatnego kremu cytrynowego.

Podana lekko schłodzona jest idealnym deserem lub dodatkiem do kawy.

drodwka_z_serem_151

Na ciasto:

Na masę serow±:

  • 40 dkg sera na serniki
  • 25 dkg serka mascarpone
  • jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Krem cytrynowy :

 

Przygotowanie ciasta:

M±kę i cukier przesiewamy,dodajemy posiekane masło i siekamy wszystko dokładnie razem.Dodajemy jajko i mleko.Zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto formujemy w kulę i odkładamy do lodówki na 1 godz.

Po tym czasie wałkujemy do¶ć cienko,wykładamy nim formę,przykrywamy papierem do pieczenia i obci±żamy np.grochem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C aż lekko się zarumieni.

Na podpieczone ciasto wylewamy masę serow±.

Przygotowanie sera :

Wszystkie składniki samy serowej wkładamy do miski i miksujemy aż się poł±cz±.

Gotow± masę przelewamy na przestudzone ciasto i pieczemy w 170°C przez około 40 min.

Upieczony i wystudzony sernik wkładamy do lodówki.

Przygotowanie kremu cytrynowego :

Jajka z cukrem ubijamy trzepaczk± aż się poł±cz±?przelewamy do garnka i podgrzewamy,cały czas mieszaj±c.

Po około 2-3 min (masa jajeczna będzie ciepła) dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz pokrojone masło.

Mieszamy cały czas aż składniki się poł±cz±.

Kiedy krem zaczyna się gotować zdejmujemy krem z ognia i przecedzamy przez gęste sito.

Wystudzony krem chłodzimy w lodówce a następnie smarujemy dokładnie nim tartę serow±.

 

drodwka_z_serem_155

 

16:49, kozakowna , tarty
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 14 wrze¶nia 2015

  Sezon ¶liwkowo,jabłkowo,gruszkowy rozpoczęty a więc pora na tartę ze ¶liwkami któr± przygotowuje się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika.

Przepis wypatrzyłam na blogu : "Kwestia Smaku "  ( przepis lekko zmodyfikowałam )

dysneyland_i_polska_2015_586

 

Składniki :

15 dkg m±ki pszennej

6 dkg cukru pudru

10 dkg masła

10 dkg twarogu

1 cukier waniliowy

około 70 dkg ¶liwek

1 gar¶ć mielonych migdałów

 

Wykonanie:

M±kę  i cukier przesiewamy,dodajemy cukier waniliowy,pokrojone masło i dokładnie siekamy wszystko ze sob±.

Dodajemy twaróg i zagniatamy ciasto ( nie za długo,tylko do czasu poł±czenia się składników)

Tak przygotowane ciasto odkładamy na 30-60 min do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na do¶ć cienki placek i wykładamy nim natłuszczon± formę do tart,lekko nakłuwamy widelcem spód tarty.

Ciasto lekko posypujemy mielonymi migdałami i układamy na nim umyte,pokrojone i wypestkowane ¶liwki,posypujemy je mielonymi migdałami ( nie za dużo)

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut.

Smacznego :)

dysneyland_i_polska_2015_567

21:46, kozakowna , tarty
Link Komentarze (3) »
czwartek, 18 wrze¶nia 2014

Interesuj±ce i zachęcaj±ce poł±czenie sernika i ¶liwek-wychodzi naprawdę pysznie.

 

Ciasto kruche:

1 jajo

1,5 szkl m±ki pszennej

0,5 kostki masła

0,5 szkl cukru pudru

1 cukier waniliowy

 

Masa serowa:

40 dkg sera na serniki ( w  wiadereczku)

200 ml ¶mietany

3 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 jajka

0,5 szkl cukru pudru

1 cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

50 dkg ¶liwek ( umyte i wypestkowane)

 

Wykonanie:;

Przygotowujemy ciasto kruche: m±kę i cukier puder przesiewamy na stolnicę,dodajemy cukier waniliowy,masło i za pomoc± noża dokładnie wszystko ze sob± siekamy.

Następnie dodajemy jajo i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto owijamy foli± do żywno¶ci i odkładamy na 1 godz. do lodówki.

Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.

Ciasto podpiekamy 15 min w 180°C.

Przygotowujemy masę serow±:

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misie i dokładnie miksujemy ze sob± ( aż składniki się poł±cz±)

Tak przygotowan± masę serow± wylewamy na podpieczony spód z ciasta kruchego.na wierzch układamy pokrojone ¶liwki.

Pieczemy w 180°C przez 35-40 min.

Po upieczeniu odstawiamy tartę do całkowitego wystudzenia.

Inspiracja blog: "Domowe frykasy" z małymi moimi zmianami

pi±tek, 23 maja 2014

Poł±czenie lekko kakaowego spodu,białej czekolady,mleczka kokosowego i truskawek.

Jedno z lepszych poł±czeń jakie udało mi się uzyskać

Podana lekko schłodzona idealnie nadaje się na gor±ce letnie dni.

 

Składniki:

Na ciasto:

25 dkg m±ki pszennej

10 dkg cukru pudru

2 płyskie łyżeczki kakao

1 jajko

15 dkg masła

 

Na nadzienie:

300 ml mleczka kokosowego

20 dkg białej czekolady

4 łyżeczki żelatyny ( namoczyć w niewielkiej ilo¶ci zimnej wody)

 

Dodatkowo:

¶wieże truskawki,borówki  lub maliny

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto: m±kę,cukier i kakao przesiewamy,dodajemy masło i dokładnie siekamy wszystko nożem.Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 min.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie tarty.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,mleko kokosowe przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia,gor±cym mlekiem zalewamy czekonadę,dodajemy napęczniał± żelatynę i dokładnie mieszamy aż żelatyna i czekolada się rozpuszcz±.

Mleczko z czekolad± odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.Nakłuwamy dokładnie widelcem ,wykładamy na ciast papier do pieczenia i obci±żamy ciasto np.kuleczkami ceramicznymi do pieczenia lub grochem.

Tak przygotowany spód tarty pieczemy w 180°C przez 20 min następnie zdejmujemy papier,kuleczki ceramiczne i pieczemy jeszcze 5-10 min.

Upieczony spód tarty odkładamy do wystudzenia.

Na wystudzony spód wylewamy lekko tężej±ce mleczko kokosowe a następnie układamy owoce.

Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

wtorek, 18 marca 2014

Macie czasem ochotę na sero-makowiec a nie macie ochoty po¶więcać tyle czasu na przygotowanie go? Jeżeli tak to mam dla was propozycję na znacznie szybsz± wersję.

Tarta ta powstała w wyniku chęci zużycia  tego co było w lodówce i wymagało szybkiego zjedzenia :)

Składniki:

Na ciasto: 25 dkg m±ki pszennej

12,5 dkg masła 

1 jajko

5 łyżek cukru pudru

Na nadzienie:  25 dkg sera białego zmielonego lub sera na sernik

2 jajka

4 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

1 budyń waniliowy w proszku

Dodatkowo:  1 szkl gotowej masy makowej

2 duże jabłka

4 łyżki cukru

sok z 1/2 cytryny

1 i 1/2 szkl wody

konfitura żurawinowa

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto: m±kę i cukier przesiewamy,dodajemy masło i dokładnie razem siekamy.Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywno¶ci i odkładamy na 30 min do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy  nadzienie tarty:

Oddzielamy żółtka jajek od białek a następnie ucieramy do biało¶ci żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy ser i budyń.Wszystko dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej,delikatnie mieszamy ze sob±.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.Na ciasto układamy kupkami masę makow±,cało¶ć zalewamy mas± serow±.

Pieczemy w 180°C przez 40 min.

15 min przed końcem pieczenia układamy na tarcie jabłka i dalej pieczemy.

Przygotowanie jabłek: wodę,cukier i sok z cytryny zagotowujemy.Jabłka kroimy na grubsze plastry i wkładamy do gotuj±cego się syropu.Jabłka gotujemy około 3 min.( Nie mog± być zbyt miękkie)

Tak przygotowane jabłka układamy na podpieczonej tarcie i dalej pieczemy.Po upieczeniu studzimy,w dziurkach na ¶rodku jabłek układamy konfiturę żurawinow±.

P.S. Możemy przygotować kilka wersji takiej tarty,może to być:serowo-makowa,serowo-makowo-jabłkowa.serowo-jabłkowa.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html