Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

desery

¶roda, 13 grudnia 2017

Pyszny deserek :delikatny,syc±cy i zaspokajaj±cy chęć na co¶ pysznego,słodkiego ,czekoladowego.

Jego przygotowanie to zaledwie kilka dostępnych wszędzie produktów i odrobinka czasu.

Efekt...hmmm...oceńcie sami!

grudzie_2017_029

Składniki :

  • 200 ml ¶mietanki 30% lub 36 %
  • 10 dkg czekolady gorzkiej
  • 4 dkg cukru pudru

Na mus owocowy:

  • 1,5 szkl malin lub truskawek (mog± być również mrożone)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku

 

Wykonanie :

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki ,wrzucamy do miski i rozpuszczamy w k±pieli wodnej (miskę umieszczamy na garnku z wod± i podgrzewamy aż czekolada się rozpu¶ci,mieszaj±c od czasu do czasu)

Rozpuszczon± czekoladę odstawiamy do lekkiego ostudzenia (nie może być zbyt wystudzona bo wyjd± grudki zamiast gładkiego musu)

W tym czasie dobrze schłodzon± ¶mietankę ubijamy na sztywno .Dodajemy cukier i ubijamy tylko do czasu poł±czenia się.

Wlewamy strumieniem czekoladę ,cały czas ubijaj±c na wysokich obrotach.(ubijamy tylko do czasu dokładnego poł±czenia się czekolady ze ¶mietan±)

Gotowy mus przekładamy do małych literatek,kubeczków.

Wstawiamy do lodówki.

Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy odrobin± zimnej wody.Odstawiamy do napęcznienia.

¦wieże lub mrożone maliny lub truskawki podgrzewamy w garnku aż zaczn± się gotować. Słodzimy,dokładnie mieszamy a następnie miksujemy. (maliny należy przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek)

Dodajemy do gor±cych owoców napęczniał± żelatynę i dokładnie mieszamy.

Wystudzonym musem owocowym polewamy mus czekoladowy.

 

Deser możemy serwować bez musu owocowego,z dowolnym musem owocowym lub owocami.

 

grudzie_2017_031

Tagi: czekolada
10:12, kozakowna , desery
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 01 lutego 2016

Jeden z najbardziej znanych francuskich deserów.

Delikatny kremowy deserek z chrupi±c± warstw± karmelu.

Przygotowanie jest do¶ć proste i szybkie.

Długie jest tylko pieczenie i oczekiwanie aż dobrze deser się schłodzi ale uwierzcie warto poczekać :)

 

stycze_2016_052

 

Składniki:

8-10 żółtek jajka

1/2 litra tłustego mleka

1/2 litra ¶mietanki kremówki ( płynnej)

20 dkg cukru

1 laska wanilii

cukier trzcinowy do posypania

 

Wykonanie:

Cukier i żółtka miksujemy do biało¶ci.

Dodajemy ¶mietankę i mleko oraz ziarenka wyjęte z wanilii.

Wszystko dokładnie miksujemy.

Przygotowany krem wlewamy do specjalnych foremek ceramicznych  ( kokitki) 

Foremki wstawiamy do formy do pieczenia i zlewamy wodę  ( ma sięgać 2/3 wysoko¶ci foremek)

Krem pieczemy w 110 stopniach przez 1 godzinę ( jeżeli widzimy że krem jest do¶ć rzadki pieczemy jeszcze 10-20 min)

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia,wyjmujemy z wody i schłodzone odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Przed podaniem posypujemy cukrem trzcinowym i specjalnym palnikiem kuchennym przypiekamy cukier aż powstanie karmel.

Smacznego :)

stycze_2016_077

 

07:41, kozakowna , desery
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 01 lipca 2014

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu pyszne,domowe lody.

Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu a smak jest niepowtarzalny.

 

Składniki:

300 ml ¶mietany 30%

50 dkg malin

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki cukru ( do smaku)

 

Wykonanie:

Maliny wsypujemy na sitko i łuczemy dokładnie pod bierz±c± zmn± wod±,odstawiamy na chwilkę na sitku aby ods±czyć je z nadmiaru wody.

Tak przygotowane maliny przekładamy do msy blendera,dodajemy cukier i cukier waniliowy a następnie dokładnie miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

Schłodzon± ¶mietanę ubijamy na puszyst± masę a następnie ł±czymy z musem owocowym,dokładnie mieszamy.

Gotow± masę na lody przelewamy do specjalnych foremek na lody lub do większego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 2-3 godz. 8do czasu dokładnego zamrożenia)

Jeżeli używamy specjalnych foremek na lody z patyczkami po zalaniu foremki mas± lodow± wstawiamy j± do zamrażalnika a patyczki wbijamy dopiero gdy masa lekko stwardnieje .

Smacznego!!!

wtorek, 22 paĽdziernika 2013

Galaretka,cóż wielkiego,niby nic ale forma podania zmienia wiele ,zgodzicie się?

Moje dzieci poprosiły dzi¶ o galaretkę,a więc mama się postarała i podała w troszkę inny sposób.

Co s±dzicie o takim podaniu?

 

Składniki na 6 babeczek :

15 dkg czekolady ( u mnie mleczna)

1 galaretka

2 szkl wody

bita ¶mietana ( u mnie z dodatkiem truskawek)

foremki silikonowe do mufinek

 

Wykonanie:

Galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu.Odstawić do zastygnięcia.

Czekoladę roztopić w k±pieli wodnej.Za pomoc± pędzelka wysmarować roztopion± czekolad± wnętrza foremek,odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Gdy czekolada w foremkach zastygnie rozprowadzić jeszcze jedn± warstwę czekolady i odstawić do zastygnięcia.

Gdy czekolada dobrze zastygnie delikatnie odchylamy brzeki foremek ( do okoła ) a następnie delikatnie oddzelamy foremkę od naszej babeczki czekoladowej.

Zastygnięt± galaretkę kroimy w kostkę i wypełniamy ni± babeczki.

Ozdabiamy bit± ¶mietan± lub owocami.

pi±tek, 14 czerwca 2013

Lato tuż tuż a więc pora na lody.

Dzi¶ zapraszam na pyszne ¶mietankowo-pomarańczowe lody,idealne na ochłodę w upalne dni lata.

 

Składniki:

2 duże pomarańcze

4 łyżki cukru

200 ml jogurtu greckiego

200 ml ¶mietany 30%

 


Wykonanie:

Pomarańcze przekrawamy na pół i wyciskamy dokładnie sok.

Jogurt grecki mieszamy z uzyskanym sokiem.

Ubijamy na sztywno ¶mietanę,dodajemy do niej cukier i ubijamy jeszcze chwilkę aż do rozpuszczenia się cukru.

Do ubitej ¶mietany dodajemy po łyżce mieszanki jogurtowo-pomarańczowej i dalej miksujemy,postępujemy tak do czasu wymieszania obydwu mas.

Tak przygotowan± mieszankę na lody przelewamy do pojemnika który można trzymać w zamrażarce.

Tak przygotowane lody umieszczamy w zamrażarniku.

Po upływie 30 min. należy wyj±ć lody i dokładnie je przemieszać i znów umieszczamy je w zamrażarniku.Czymmo¶ć t± powtarzamy znów po upływie 30 min. a następnie zostawiamy  na około 3 godz. do dokładnego zamrożenia się lodów.

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html