Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

desery

środa, 13 grudnia 2017

Pyszny deserek :delikatny,sycący i zaspokajający chęć na coś pysznego,słodkiego ,czekoladowego.

Jego przygotowanie to zaledwie kilka dostępnych wszędzie produktów i odrobinka czasu.

Efekt...hmmm...oceńcie sami!

grudzie_2017_029

Składniki :

  • 200 ml śmietanki 30% lub 36 %
  • 10 dkg czekolady gorzkiej
  • 4 dkg cukru pudru

Na mus owocowy:

  • 1,5 szkl malin lub truskawek (mogą być również mrożone)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku

 

Wykonanie :

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki ,wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę umieszczamy na garnku z wodą i podgrzewamy aż czekolada się rozpuści,mieszając od czasu do czasu)

Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do lekkiego ostudzenia (nie może być zbyt wystudzona bo wyjdą grudki zamiast gładkiego musu)

W tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno .Dodajemy cukier i ubijamy tylko do czasu połączenia się.

Wlewamy strumieniem czekoladę ,cały czas ubijając na wysokich obrotach.(ubijamy tylko do czasu dokładnego połączenia się czekolady ze śmietaną)

Gotowy mus przekładamy do małych literatek,kubeczków.

Wstawiamy do lodówki.

Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy odrobiną zimnej wody.Odstawiamy do napęcznienia.

Świeże lub mrożone maliny lub truskawki podgrzewamy w garnku aż zaczną się gotować. Słodzimy,dokładnie mieszamy a następnie miksujemy. (maliny należy przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek)

Dodajemy do gorących owoców napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy.

Wystudzonym musem owocowym polewamy mus czekoladowy.

 

Deser możemy serwować bez musu owocowego,z dowolnym musem owocowym lub owocami.

 

grudzie_2017_031

Tagi: czekolada
10:12, kozakowna , desery
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 01 lutego 2016

Jeden z najbardziej znanych francuskich deserów.

Delikatny kremowy deserek z chrupiącą warstwą karmelu.

Przygotowanie jest dość proste i szybkie.

Długie jest tylko pieczenie i oczekiwanie aż dobrze deser się schłodzi ale uwierzcie warto poczekać :)

 

stycze_2016_052

 

Składniki:

8-10 żółtek jajka

1/2 litra tłustego mleka

1/2 litra śmietanki kremówki ( płynnej)

20 dkg cukru

1 laska wanilii

cukier trzcinowy do posypania

 

Wykonanie:

Cukier i żółtka miksujemy do białości.

Dodajemy śmietankę i mleko oraz ziarenka wyjęte z wanilii.

Wszystko dokładnie miksujemy.

Przygotowany krem wlewamy do specjalnych foremek ceramicznych  ( kokitki) 

Foremki wstawiamy do formy do pieczenia i zlewamy wodę  ( ma sięgać 2/3 wysokości foremek)

Krem pieczemy w 110 stopniach przez 1 godzinę ( jeżeli widzimy że krem jest dość rzadki pieczemy jeszcze 10-20 min)

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia,wyjmujemy z wody i schłodzone odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Przed podaniem posypujemy cukrem trzcinowym i specjalnym palnikiem kuchennym przypiekamy cukier aż powstanie karmel.

Smacznego :)

stycze_2016_077

 

07:41, kozakowna , desery
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 01 lipca 2014

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu pyszne,domowe lody.

Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu a smak jest niepowtarzalny.

 

Składniki:

300 ml śmietany 30%

50 dkg malin

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki cukru ( do smaku)

 

Wykonanie:

Maliny wsypujemy na sitko i łuczemy dokładnie pod bierzącą zmną wodą,odstawiamy na chwilkę na sitku aby odsączyć je z nadmiaru wody.

Tak przygotowane maliny przekładamy do msy blendera,dodajemy cukier i cukier waniliowy a następnie dokładnie miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na puszystą masę a następnie łączymy z musem owocowym,dokładnie mieszamy.

Gotową masę na lody przelewamy do specjalnych foremek na lody lub do większego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 2-3 godz. 8do czasu dokładnego zamrożenia)

Jeżeli używamy specjalnych foremek na lody z patyczkami po zalaniu foremki masą lodową wstawiamy ją do zamrażalnika a patyczki wbijamy dopiero gdy masa lekko stwardnieje .

Smacznego!!!

wtorek, 22 października 2013

Galaretka,cóż wielkiego,niby nic ale forma podania zmienia wiele ,zgodzicie się?

Moje dzieci poprosiły dziś o galaretkę,a więc mama się postarała i podała w troszkę inny sposób.

Co sądzicie o takim podaniu?

 

Składniki na 6 babeczek :

15 dkg czekolady ( u mnie mleczna)

1 galaretka

2 szkl wody

bita śmietana ( u mnie z dodatkiem truskawek)

foremki silikonowe do mufinek

 

Wykonanie:

Galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu.Odstawić do zastygnięcia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Za pomocą pędzelka wysmarować roztopioną czekoladą wnętrza foremek,odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Gdy czekolada w foremkach zastygnie rozprowadzić jeszcze jedną warstwę czekolady i odstawić do zastygnięcia.

Gdy czekolada dobrze zastygnie delikatnie odchylamy brzeki foremek ( do okoła ) a następnie delikatnie oddzelamy foremkę od naszej babeczki czekoladowej.

Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę i wypełniamy nią babeczki.

Ozdabiamy bitą śmietaną lub owocami.

piątek, 14 czerwca 2013

Lato tuż tuż a więc pora na lody.

Dziś zapraszam na pyszne śmietankowo-pomarańczowe lody,idealne na ochłodę w upalne dni lata.

 

Składniki:

2 duże pomarańcze

4 łyżki cukru

200 ml jogurtu greckiego

200 ml śmietany 30%

 


Wykonanie:

Pomarańcze przekrawamy na pół i wyciskamy dokładnie sok.

Jogurt grecki mieszamy z uzyskanym sokiem.

Ubijamy na sztywno śmietanę,dodajemy do niej cukier i ubijamy jeszcze chwilkę aż do rozpuszczenia się cukru.

Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce mieszanki jogurtowo-pomarańczowej i dalej miksujemy,postępujemy tak do czasu wymieszania obydwu mas.

Tak przygotowaną mieszankę na lody przelewamy do pojemnika który można trzymać w zamrażarce.

Tak przygotowane lody umieszczamy w zamrażarniku.

Po upływie 30 min. należy wyjąć lody i dokładnie je przemieszać i znów umieszczamy je w zamrażarniku.Czymmość tą powtarzamy znów po upływie 30 min. a następnie zostawiamy  na około 3 godz. do dokładnego zamrożenia się lodów.

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html