Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

praktyczne porady

niedziela, 19 maja 2013

W dzisiejszym wpisie nie będzie żadnego przepisu kulinarnego,znajdzie się tutaj natomias kilka sprawdzonych praktycznych porad które mam nadzieję ułatwi± Wam zmagania kulinarne:)

A więc zapraszam do mojego małego poradnika:

1.Jak kroić cebulę aby mie płakać?Przede wszystkim nóż którym będziemy kroić nie powinien być zbyt gruby i musi być dobrze naostrzony aby nie miażdżył cebuli.Cebulę przed krojeniem wkładamy do lodówki na 10 min.

2.Szparagi gotujemy zwi±zane w pęczek,na stoj±co tak aby główki były ponad wod±,s± delikatne i ugotuj± się na parze.

3.Jeżeli ser który chcemy zetrzeć na tarce jest zbyt miękki należy włożyć go na 10-15 min.do zamrażalnika.

4.Jeżeli do ciasta na nale¶niki dodamy mleko pół na pół z wog± gazowan± będ± bardzej pulchne i delikatne.

5.Ciasto lub tort pokroimy idealnie jeżeli nóż rozgrzejemy w gor±cej wodzie.

6.Białka ubij± się szybciej jeżeli dodamy do nich szczyptę soli.

7.Produkty na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojow±.

8.Pokrojon± cebulę przed dodaniem do np.sałatki należy sparzyć,będzie mała delikatniejszy smak,nie zdominuje innych składników i będzie mniej ciężkostrawna.

9.Mięso smażone na grilu,patelni należy obracać za pomoc± szczypiec,nie widelca ponieważ nakłuwaj±c je sprawiamy że soki wypływaj± z niego i będzie suche.

10.Upieczone mięso należy odstawić na 10 min ,jeżeli pokroimy je natychmiast po upieczeniu wszystkie soki wypłyn± i będzie suche.

11.Aby ¶mietana nie zważyła się po dodaniu do sosu lub zupy należy dodać do niej 2-3 łyżki słodkiego mleka i dobrze wymieszać.

12.Aby dobrze oczy¶cić kalafior wystarczy zanurzyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli i octu.

13.Zielon± sałatę rwiemy palcami na mniejsze kawałki,pokrojenie nożem sprawi że stanie się gorzka.

14.Jajka w koszulkach:gotuj±c± się wodę z przyprawami zamieszać łyżk± tak aby powstał "wir" i na ¶rodek tego wiru wlać jajko.Białko się wtedy nie rozleje tylko ładnie otoczy żółtko.

15.M±kę  do ciata pażonego należy wsypywać jednym ruchem,nie po troszkę.

16.Cukier do ubitej piany z białek dosypujemy po troszkę cały czas ubijaj±c.

17.Nie dodajemy ¶wieżego ananasa lub kiwi do galaretek,nie stężej±.

Mam nadzieję że moje porady przydadz± się wam nieraz,a już wkrótce ci±g dalszy praktycznych porad:)

 

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html