Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

sosy

sobota, 16 maja 2015

Sosik który przygotowuję do¶ć często,idealnie nadaje się do wędlin jak i do pieczonych mięs np.do wypieczonego schabu w majeranku.

Przygotowanie zajmuje niewiele czasu i potrzeba dosłownie garstkę składników.

 

Składniki:

1 pęczek rzodkiewki

2 łyżki kwa¶nej ¶mietan

sól i pieprz

1 łyżka jogurtu naturalnego

 

Wykonanie:

Rzodkiewkom odci±ć ogonki i listki i dokładnie umyć.

Oczyszczone rzodkiewki ¶cieramy na tarce o grubychoczkach,dodajemy ¶mietanę,jogurt naturalny,dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i sol±.

Sosik odsatwiamy na około 30 min do lodówki.

Podajemy jako dodatek do wędli i pieczonych mięs.

czwartek, 07 maja 2015

 

Składniki:

1 pęczek ¶wieżego koperku

1 kostka rosołowa

1,5 szkl wody

3-4 łyżki ¶mietany

pieprz,sól,odrobina curry

 

Wykonanie:

Koperek dokładnie myjemy pod bierz±c± wod±,osuszamy i drobno siekamy.

Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi.dorzucami koperek i gotujemy 3-4 min.

Dodajemy ¶mietanę i doprawiamy do smaku przyprawami.

Zagotowujemy.

 

Taki sos idealnie nadaje się do kotletów jajecznych,ryb i gotowanych warzyw.

07:37, kozakowna , sosy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 11 marca 2014

Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu sos który idealnie komponuje się ze smażon± piersi± kaczki lub innymi mięsami.

Ja najczę¶ciej podaję go wła¶nie do kaczki lub wołowiny ale całkiem nieĽle smakuje również jako dodatek do kanapek :)

 

Składniki:

1/2 szkl majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka musztardy francuskiej

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Majonez,jogurt i obydwie musztardy dokładnie mieszamy ze sob±.Doprawiamy sol± i pieprzem do smaku.

Wszystko dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy do lodówki na 15 min.

Smacznego :)

wtorek, 04 marca 2014

Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny sosik który idealnie pasuje do mięs,goł±bków czy dań jarskich.

 

Składniki:

2-3 dkg grzybów suszonych

1 cebula

3 dkg tłuszczu

3 dkg m±ki pszennej

1/3 litra wywaru z grzybów

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Grzyby starannie myjemy a następnie moczymy w wodzie przez kilka godzin.

Następnie gotujemy je 10-15 min ( od chwili zagotowania się) w wodzie w której  się moczyły.

Grzyby odcedzamy i kroimy w drobn± kostkę,wodę z gotowania grzybów zachowujemy.

Cebulę obieramy,drobno siekamy i dusimy na rozgrzanym tłuszczu,następnie dodajemy m±kę i rumienimy j± mieszaj±c co jaki¶ czas.Rozprowadzamy wszystko wywarem z grzybów,doprawiamy sol± i pieprzem a następnie dodajemy pokrojone grzyby.Delikatnie wszystko razem zagotowujemy.

Możemy dodać li¶cia laurowego lub ziele angielskie.

Smacznego:)

Tagi: grzyby sos
10:10, kozakowna , sosy
Link Dodaj komentarz »
pi±tek, 29 listopada 2013

Chyba większo¶ć z Was lubi goł±bki,my uwielbiamy a jeszcze podane z pysznym sosem hmm.... cóż więcej potrzeba :)

Sos ¶wietnie nada się zarówno do goł±bków jak i pulpetów mięsnych.

 

Składniki:

1/2 l bulionu 

1 szkl pomidorów z puszki (zmiksowane)

2 łyżki ¶mietany

2 płaskie łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka masła

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Bulion,masło i pomidory zagotować.

Do ¶mietany dodać odrobinę soli i dobrze rozmieszać,następnie zahartować ¶mietanę ( do ¶mietany dodajemy po troszkę gor±cego bulionu i dokładnie mieszamy,postępujemy tak aż ¶mietana będzie dobrze ciepła,wówczas gdy dodamy j± do bulionu nie zwarzy się )

Tak przygotowan± ¶mietanę dodajemy do bulionu.

M±kę rozprowadzamy w zimnej wodzie do uzyskania gładkiej i do¶ć rzadkiej konsystencji a następnie dodajemy do sosu,dokładnie mieszamy.

Cało¶ć zagotowujemy,doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.

Można dodać do sosu odrobinę bazylii lub koperku.

Podawać z goł±bkami lub pulpecikami.

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html