Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

lizaki

wtorek, 07 stycznia 2014

Nadrabiaj±c moj± nieobecno¶ć na blogu przed ¶więtami i w ich trakcie :)

Pomysł na ciasteczkowe lizaki jak bałwanki,idealne na zimow± porę.

W szafce zalegały mi ciasteczka oreo i nikt nie chciał się skusić na nie ale gdy podpatrzyłam ten pomysł w internecie na blogu " Bakelina Moje Słodkie Wypieki " ciasteczka-lizaki znikały w oszałamiej±cym tempie.

Muszę przyznać że nawet mi bardzo posmakowały pomimo że nie jestem smakoszem tych ciasteczek to po oblaniu czekolad± były pyszne :)

 

Składniki (na 15 lizaków) :

15 ciasteczek oreo

2 białe czekolady

masa cukrowa  czerwona i czarna (u mnie popielata )

patyczki do lizaków

 

Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w k±pieli wodnej.

Ciasteczka rozdzielamy na 2 czę¶ci ( na jednym z ciasteczek ma pozostać krem)

W ciasteczko z kremem wciskamy patyczek do lizaków i delikatnie przyciskamy drugim ciasteczkiem tak aby się skleiły.

Gotowe ciasteczka na patyku maczamy w czekoladzie ( robimy to do¶ć szybko ponieważ krem z ciasteczek szybko się rozpuszcza )

Gotowe ciasteczka układamy na kratce aby nadmiar czekolady zciekł.

Z masy cukrowej formujemy oczka ,noski i kamyczki na buzie ( ja użyłam szarej masy ale czarna wygl±da zdecydowanie lepiej)

Gotowe elementy buzi bałwanka umieszczamy na ciasteczku zanim zastygnie czekolada.

Chłodzimy w lodówce około 20 min.

Smacznego :)

pi±tek, 31 maja 2013

Już jutro Dzień Dziecka więc je¶li chcecie sprawić waszym pociechom przyjemno¶ć możecie przygotować dla nich te oto lizaczki.

Moim łobuziakom bardzo smakowały  i mimo że były do¶ć duże to i tak "pokonały" je i nawet do¶ć dobrze wyczuwalny smak miodu im nie przeszkadzał a normalnie nie przepadaj± za miodem :)

Inspirowałam się przepisem który znalazłam na :"Moje wypieki" ale pozmieniałam to i owo dostosowuj±c go do moich potrzeb i możliwo¶ci.

Składniki:

1 szkl cukru

1/3 szkl miodu płynnego

1/3 szkl wody

barwnik (ja dałam no naprawdę niewiele ponieważ był kolor od miodu)

 

Wykonanie:

Blaszkę do pieczenia posmarować olejem (ja użyłam foremki do cake pops)

Cukier,wodę i miód umie¶cić w garnku z grubym dnem i doprowadzić do zagotowania (gotować na ¶rednim ogniu)mieszaj±c od czasu do czasu.Przykryć i gotować jeszcze 2-3min.

Następnie zdj±ć  pokrywkę ,przyczepić termometr do rondelka,podkręcić ogień  i gotować mieszaj±c od czasu do czasu aż syrop osi±gnie temp.143°C ( ja robiłam to na tzw.oko ponieważ nie posiadam termometru )

Garnek zdj±ć z ognia i ostudzić go natychmiast wkładaj±c do na chwilkę do większego naczynia z zimn± wod±.

Garnek z gotowym sytopem ustawić na blacie,dodać barwnik, szybko wymieszać i formować kółka na posmarowanej blaszce ( ja wlewałam do foremki)

Wcisn±ć patyczki,przykryć kropelk± syropu i zostawić do zakrzepnięcia,w przepisie było kilka godzin ale mi krzepł bardzo szybko,prawie natychmiastowo :)

Smacznego!!!!

Dałam troszkę za dużo i wyszły mi obręcze przy lizakach,dzieci nazwały je lizaki planety:)

 

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html