Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

Dania szybkie

wtorek, 15 listopada 2016

Często pracując wracamy po całym dniu do domu i zastanawiamy się co przygotujemy szybkiego a fajnego na kolację.

Nie wiem jak Wy  ale ja mam tak coraz częściej :)

I tu pojawia się właśnie moja propozycja.

Składniki naprawdę dostępne dla każdego a jeżeli jakiegoś nie mamy możemy go pominąć lub zastąpić innym według uznania.

W smaku naprawdę bardzo przypomina prawdziwą pizzę.

 

listopad_2016_042

Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl sosu pomidorowego do pizzy
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki
  • 3 łyżki sera parmezan
  • 1 duża garść sera żółtego
  • 1 duża kulka sera mozzarella
  • 10 dkg szynki
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do pizzy

 

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obieramy. Paprykę pozbywamy gniazda nasiennego i kroimy w paseczki.
Ziemniaki i cebulę kroimy w plastry.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy plasterki ziemniaków,jeden obok drugiego,solimy,posypujemy serem żółtym i parmezanem i znów układamy warstwę

ziemniaków,solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawą do pizzy.

Dusimy pod przykryciem około 15 min.

Na tak przygotowane i uduszone ziemniaki dajemy obficie sos pomidorowy,rozsmarowujemy dokładnie po całości.

Posypujemy pokrojoną szynką.

Układamy pokrojoną cebulę i paprykę tak aby na środku zostało wolne miejsce.

Układamy mozzarellę pokrojoną w plasterki a na środek wybijamy jajka.

Posypujemy całość przyprawami.

Przykrywamy i na średnim ogniu dusimy aż jajko się zetnie.

 

Po przygotowaniu pizzy zsuwamy ja delikatnie z patelni na talerz.

Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i układamy plastry szynki parmeńskiej.

Podajemy z ketchupem lub sosem pomidorowym.

 

listopad_2016_046

 

sobota, 12 listopada 2016

Zapewne wielu z was zna to uczucie gdy mamy niespodziewanych gości a w lodówce pustki....

Dzisiejsza propozycja idealnie nadaje się właśnie na taką okazję jak i na inne np.gdy mamy ochotę na coś smacznego,sycącego i szybkiego lub jako danie dla naszych pociech niejadków...

torty_i_ciacha_055

 

Składniki:

  • 5 kromek pieczywa tostowego
  • 5 parówek
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 1/2 szkl. sosu pomidorowego jak do pizzy
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy na cieńsze kromki. Każdą kromkę smarujemy dobrze sosem pomidorowym.


Mozzarellę kroimy na plasterki i na każdej kromce układamy po kilka plasterków sera. Na 1 brzegu tak przygotowanych kromek układamy parówkę.

Tak przygotowany chlebek zwijamy dobrze w rulon.


Owijamy każdy rulonik dokładnie folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na 10-15 min.

Schłodzone roladki wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii.


Jajko ubijamy z odrobiną soli i pieprzu.


Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Podajemy na gorąco.

 

torty_i_ciacha_057

 

 

wtorek, 27 maja 2014

Smaczna i pożywna pasta którą możemy przygotować w kilka chwil.

Idealnie nadaje się na pożywne śniadanie jak i jako forma przekąski na różnego rodzaju spotkania z przyjaciółmi.

 

Składniki:

1 cebulka

1 wędzona makrela ( około 25 dkg)

2 średnie ogórki

2 jajka ugotowane na twardo

2 czubate łyżki majonezu

1 garstka posiekanego koperku

odrobina musztardy 

pieprz

 

Wykonanie:

Makrelę dokładnie oddzielamy od skóry i ości,drobimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.

Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę,sparzamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajka obieramy ze skorupek,płuczemy i kroimy w drobną kostkę.

Ogórki kiszone również kroimy w drobną kosteczkę.

Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do makreli,dorzucamy majonez,koperek i dokładnie mieszamy np łyżką.Doprawiamy do smaku pieprzem.

Odstawiamy do lodówki na 10 min do schłodzenia.

Podajemy przyozdobione np.ogórkiem kiszonym,rzodkiewką.

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

wtorek, 08 października 2013

Sezon grzybowy jeszcze trwa więc przyszła wreszcie pora na przepis ze świeżych leśnych grzybów.Wiem że może późno ale ostatnio dość sporo dzieje się w mojej kuchni i nie nadążam z dodawaniem przepisów.

A co do tego wpisu to mam pewne objekcje,nie do dania ale do zdjęć ale robiłam je w pośpiechu zanim głodne łapki ukradły jeszcze gorące zapiekanki.

Obiecuję że gdy tylko uda mi się zrobić lepsze zdjęcia to zamienię :)

 

Składniki (na 6 zapiekanek):

3 małe bagietki

40-50 dkg grzybów leśnych

1 cebula

2 łyżki masła

15-20 dkg szynki

1 kula mozzarelii

10-15 dkg sera żółtego

sól i pieprz

majonez i ketchup do polania

Siekany szczypiorek

 

Wykonanie:

Bagietki przekrawamy wzdłuż na 2 części.

Grzyby oczyścić,umyć pod bieżącą wodą i pokroić w półplasterki.

Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle,następnie dodać pokrojoną na drobno szynkę i podsmażyć razem.

Do podsmażonej cebuli z szynką dodajemy pokrojone grzyby i smażymy na wolnym ogniu około 15-20 min. mieszając od czasu do czasu.

Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowanymi grzybami smarujemy bagietki.

Ser żółty i mozzarellę ścieramy na grubej tarce i posypujemy bagietki z grzybami

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 min.

Upieczone zapiekanki przyzdabiamy ketchupem,majonezem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:))

sobota, 08 czerwca 2013

Macie czasem tak że nie wiecie co przygotować na kolację,ja właśnie tak miałam dzisiaj i po przeglądnięciu tego co znajduje się w mojej lodówce powstały właśnie te oto kanapeczki.

A żeby była to kolacja bardzej pożywna i wartościowa podałam je z sałatką a la caprese :)

Wyszło całkiem pysznie,polecam.

Składniki ( na 2 porcje):

3/4 bagietki (mogą być kromki chleba)

6 plasterków szynki ( najlepiej parmeńska)

1 kulka mozzarelli

1/3 papryki ( u mnie żółta)

masło (do posmarowania pieczywa)

tymianek

 

Wykonanie:

Bagietkę rozkroić w poprzek na 2 części i posmarować masłem.

Następnie kroimy drobno paprykę iukładamy na pieczywie,na to układamy pokrojoną w wąskie paseczki wędlinę,pokrojoną na drobno mozzarellę i posypujemy tymiankiem.

Piekarnik ustawiamy na funkcję grill (220°) i grilujemy kanapeczki około 5-8 min.

Podajemy z sałatą.

Do kanapeczek można dodać pomidora,cebulkę lub pieczywo posmarować pesto w zastępstwie masła

Kolacja w czasie sesji!

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html