Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

ciasta

poniedziałek, 14 listopada 2016

   Delikatne,mięciutkie a zarazem wilgotne  z dodatkiem soczystych owoców....

ZapowiedĽ wspaniałego ciasta... i tak jest!

A do tego przygotowuje się go  expresowo.

Ja przygotowałam go jeszcze w sezonie moreli ale można je zast±pić innymi owocami sezonowymi.

Bretania_2016Polska_itp_724

 

Składniki: 

  • 15 dkg cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl m±ki pszennej
  • 1 szkl kaszy mannej
  • 1 szkl ¶mietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier do polania (nie koniecznie)
  • płatki migdałów (nie koniecznie)

 

Wykonanie:

M±kę, kaszę mann± i proszek mieszamy a następnie przesiewamy.


Jajka z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy do biało¶ci. Dodajemy olej, a następnie pozostałe składniki na przemian ze ¶mietan±. Mieszamy wszystko do czasu poł±czenia się składników.


Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia.


Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30-40 min (do efektu suchego patyczka).


Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy migdałami.

 

Bretania_2016Polska_itp_732

Ambition z dbało¶ci±

 

 #Ambition181

 

00:54, kozakowna , ciasta
Link Komentarze (3) »
¶roda, 06 maja 2015

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu makowiec który smakuje wprost wybornie.

Znika wprost expresowo.

Przepis mam zapisany w swoim notatniku ale nie mam pojęcia sk±d pochodzi...

 

Składniki:

3 szkl m±ki pszennej

25 dkg masła

3 żółtka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szkl cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 puszka masy makowej

1 puszka brzoskwiń w syropie

 

Wykonanie:

Mękę i cukier puder przesiać na stolnicę,dodać cukier waniliowy,masło i posiekać dokładnie nożem.

Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto,dzielimy na 2 czę¶ci.

Pierwsz± czę¶ć ciasta wałkujemy i wykładamy ni± blaszkę.

Na cie¶cie rozsmarowujemy masę makow± i układamy pokrojone brzoskwinie.

Drug± czę¶ć ciata ¶cieramy na tarce o grubych oczkach.

Cało¶ć pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

wtorek, 14 kwietnia 2015

Mocno czekoladowe  typowo amerykańskie ciasto,jedno z ulubionych moich małych smakoszy czekolady.

 

Składniki:

25 dkg cukru

30 dkg gorzkiej czekolady

3 jajka

22 dkg masła

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

szczypta soli

14 dkg m±ki pszennej

 

Wykonanie:

10 dkg czekolady posiekać i odłożyć na bok.Pozostał± czekoladę połamać na kawałki i rozpu¶cić z masłem w rondelku na małym ogniu.Odstawić.

Jajka,cukier i aromat waniliowy miksujemy na puszysto,dolewamy po troszkę rozpuszczon± czekoladę z masłem ( cały czas miksuj±c )

Następnie dodajemy m±kę,sól i dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na blaszkę ( 20x30 ) wyłożon± papierem do pieczenia,posypujemy po wierzchu posiekan± czekolad±.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min.

07:44, kozakowna , ciasta
Link Komentarze (2) »
pi±tek, 20 marca 2015

Jeżeli macie ochotę na co¶ pysznego,co¶ szybkiego w przygotowaniu i co¶ z jabłkami to wła¶nie trafili¶cie w odpowiedni przepis.

 

Składniki:

6 jajek

3/4szkl cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek oleju

2 szkl m±ki pszennej

6 jabłek

 

Wykonanie:

Jajka,cukier waniliowy i cukier zwykły miksujemy do biało¶ci a następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy aż składniki się poł±cz±.

Jabłka obieramy,wydr±żamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry.

Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryn± i posypujemy bułk± tart±.

Wylewamy 1/3 ciasta ,rozsmarowujemy  i wykładamy połowę jabłek,dajemy następn± czę¶ć ciasta i pozostałe jabłka,przykrywamy pozostałym ciastem,wyrównujemy.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 40.45 min.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

wtorek, 10 lutego 2015

Ciasto znane  mi jeszcze z czasów dzieciństwa.

Składniki na nie znajdzie chyba każdy w swojej kuchni a jego przygotowanie jest bardzo szybkie i przyjemne.

 

Składniki:

1/2 kg m±ki pszennej

25 dkg masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskie)

3/4 szkl cukru pudru

1/2 szkl cukru kryształu ( do białek)

1 cytryna

4 jajka

2 łyżki kakao

0,5 l dżemu ( u mnie wi¶niowy)

 

Wykonanie:

M±kę,cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy,dodajemy masło i siekamy dokładnie nożem.Dodajemy żółtka jaj,sok i skórkę otart± z cytryny i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na 3 czę¶ci.Do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy.

Na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia ¶cieramy na tarce ( grube oczka) 1 czę¶ć ciasta jasnego następnie ciasto ciemne,smarujemy dokładnie dżemem.

Białka jaj ubijamy na sztywno,dodajemy cukier kryształ i ubijamy aż się rozpu¶ci i wykładamy pianę na dżem.delikatnie wyrównujemy.

Na sam koniec ¶cieramy ostatni± czę¶ć ciasta jasnego.

Cało¶ć pieczemy w 180 stopniach przez około 50 min.

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html