Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl

mięsa

poniedziałek, 07 listopada 2016

padziernik_Pary_146

Składniki:

5 piersi z kurczaka

3-4 gar¶cie szpinaku 

2-3 z±bki czosnku

1 kulka sera mozzarella

1 jajko

1 łyżka masła

1 słoiczek sosu pomidorowego

ser parmezan

bułka tarta

przyprawa do drobiu

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem,nacinamy je nożem robi±c tzw.kieszonki.

Poruszamy dokładnie przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy obrany i posiekany drobno czosnek i chwilkę podsmażamy go.Następnie dodajemy umyty i osuszony szpinak.

Dusimy wszystko razem chwilkę mieszaj±c co jaki¶ czas.

Tak przygotowanym szpinakiem i pokrojon± mozzarell± nadziewamy kieszonki w kurczaku.

Wykałaczkami spinamy kieszonki tak żeby nie wychodził farsz.

Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Naczynie żaroodporne smarujemy obficie sosem pomidorowym,układamy kotlety,smarujemy je pozostałym sosem pomidorowym,posypujemy parmezanem i zapiekamy w 200°C około 20 min.

Kat przygotowane kotlety podajemy z ziemniaczkami i sałat±.

Smacznego :)

 

padziernik_Pary_1451

 

 

czwartek, 10 kwietnia 2014

Lubicie kotlety schabowe ale macie ochotę na urozmaicenie ich?

Proponuję poł±czenie schabou z kapust± kiszon± i grzybami,jest naprawdę warte polecenia.

Roladki możemy przygotować z dodatkiem grzybów suszonych lub bez nich.

 

Składniki:

6 grubszych plastrów schabu

25 dkg kapusty kiszonej

8-10 suszonych grzybów

1/2 cebuli

2 łyżki oleju

papryka mielona w proszku

przyprawa typu kucharek

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie opruszamy sol±,pieprzem i papryk± w proszku.Odstawiamy.

Kapustę zalewamy wod± i gotujemy około 20 min.Następnie studzimy,odcedzamy z wody i drobno siekamy.

Grzyby myjemy ,zalewamy wod± i gotujemy 10-15 min.Studzimy i bardzo drobno siekamy lub mielimy.

Cebulę obieramy,drobno siekamy i dusimy na 2 łyżkach oleju.Dodajemy posiekane grzyby,podsmażamy około 5 min i dodajemy posiekan± kapustę,doprawiamy sol±,pieprzem i przypraw± kuchrek do smaku,zasmażamy około 10 min na ¶rednim ogniu mieszaj±c co jaki¶ czas.

Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia.

Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa ,nakładamy po łyżce farszu i zwijamy roladki.

Gotowe kotleciki panierujemy w utrzepanym jajku  a następnie w bułce tartej.

Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju,natępnie zmniejszamy ogień,przykrywamy patelnię i dusimy roladki jeszcze około 5-7 min.

Podajemy z ziemniaczkami i ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

poniedziałek, 31 marca 2014

Przyznam że byłam bardzo ciekawa efektu końcowego "eksperymentu" jakim jest marynowanie mięsa w mleku i szczerze powiedziawszy naprawdę byłam bardzo miło zaskoczona.

Jest to przepis bardzo prosty,łatwy i niektórzy powiedz± co za różnica zwykły schabowy czy taki,zapewniam jest ogromna różnica:)

Marynowanie mięsa w mleku sprawi że będzie ono dosłownie rozpływać się w ustach ( staje się ono delikatne,miękkie a zarazem soczyste)

Marynowanie mięsa w mleku to bardzo stara metoda niestety lekko zapomniana,może warto do niej powrócić :)

 

Składniki:

5 plastrów karkówki ( nieco grubszych)

około 3/4 l mleka

2 ¶rednie cebule

sól i pieprz

2 jajka

bułka tarta

tłuszcz do smażenia

 

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,opruszamy sol± i pieprzem z obydwu stron a następnie układamy w głębokiej misce.

Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry a następnie przekładamy ni± mięso  ( tak aby na każdym plastrze mięsa była cebula)

Cało¶ć zalewamy mlekiem ( mięso powinno być przykryte mlekiem) a następnie odstawiamy na noc do lodówki.

Po tym czasie kotlety wyjmujemy z mleka,lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa,panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.

Przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

P.S.Ja dodatkowo cebulkę z marynaty upanierowałam w jajku i bułce i usmażyłam w głębokim tłuszczu i podawałam z kotletami.

Przepis dostałam w tym samym czasie od mojej Mamy i Te¶ciowej :)

czwartek, 13 marca 2014

Soczysta,rozpływaj±ca się w ustach porcja smacznego mięska idealnie komponuj±ca się z sosem musztardowym.

Przygotowanie jej zajmuje jedynie chwilkę.Polecam.

 

Składniki:

2 piersi z kaczki

1 łyżka oliwy z oliwek

sól i pieprz

 sos musztardowy

 

Wykonanie:

Piersi dokładnie myjemy pod zimn±,bież±c± wod± a następnie osuszamy za pomoc± ręcznika papierowego.

Ostrym nożem nacinamy stronę ze skór± w większ± kratkę,tak przygotowan± pier¶ nacieramy sol± i pieprzem.

Patelnię nacieramy oliw± i dobrze rozgrzewamy.

Na dobrze rozgrzan± patelnię kładziemy piersi ( stron± ze skór± do dołu)

Od momentu gdy skóra zacznie puszczać tłuszcz pieczemy po 6 minut z każdej strony ( nie należy piec dłużej ponieważ mięso stanie się twarde i gumowate)

Tak przygotowane mięsko odkładamy na deskę do krojenia i odczekujemy około 2 min. ( nie powinno się go kroić wcze¶niej ponieważ wypłyn± całe soki i mięso będzie suche)

Po upływie 2 min  kroimy mięsko w grubsze plastry .

Podajemy z sosem np.musztardowym i dowolnymi dodatkami.

Smacznego :)

Tagi: kaczka mięso
10:41, kozakowna , mięsa
Link Dodaj komentarz »
¶roda, 05 lutego 2014

 

Składniki:

1 płat surowego boczku ( 1-1,5 kg)

4-5 z±bków czosnku

2 szczypty pieprzu

1 łyżeczka soli 

1/2 łyżeczki papryki mielonej

1 łyżeczka przyprawy delikat

1 łyżka oleju

 

Wykonanie:

Boczek rozcinamy ostrym nożem na większy płat.Czosnek obieramy i zgniatamy za pomoc± praski do czosnku.

Płat boczku nacieramy sol± i zgniecionym czosnkiem.

Następnie posypujemy reszk± przypraw.

Tak przyprawiony boczek zwijamy w roladę ( mi nie wyszła ładna ponieważ miałam mały płat boczku)

Roladę boczkow± obwi±zujemy nitk± spożywcz± a następnie foli± do żywno¶ci.Odkładamy w chłodne miejsce (np.do lodówki) na 48 godzin.

Po upływie tego czasu odwijamy boczek z folii,smarujemy olejem i układamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywk±.

Pieczemy przykryty w 180°C przez 2 godz.

Smacznego :)

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html